Antena 3 CNN Politică Capitala riscă să intre în colaps financiar din cauza scandalului dintre consilierii USR-PLUS şi Nicuşor Dan

Capitala riscă să intre în colaps financiar din cauza scandalului dintre consilierii USR-PLUS şi Nicuşor Dan

Scandalul dintre consilierii USR-PLUS şi primarul general Nicușor Dan lasă Capitala fără buget. Dacă cele două părți nu ajung în curând la o înțelegere, vor fi blocate indemnizațiile pentru gravide, pentru persoanele cu handicap şi ajutoarele pentru copiii din familiile defavorizate. De asemenea, mai mulți funcționari şi lucrători din instituțiile subordonate Primăriei Generale nu-şi vor primi salariile

Capitala riscă să intre în colaps financiar din cauza  scandalului dintre consilierii USR-PLUS şi Nicuşor Dan
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    04 Mai 2021   •   16:58

Aparent, Capitala a rămas fără buget pentru că USR-PLUS nu a fost convins că proiectul prezentat de Nicuşor Dan ar fi sustenabil pe partea de venituri. În consecință, cei 17 consilieri USR-PLUS, care formează cel mai numeros grup din Consiliul General, nu au votat proiectul în ședința de săptămâna trecută.

Surse politice arată însă că adevăratul miez al scandalului îl constituie dorința USR-PLUS, prin viceprimarul Horia Tomescu, de a primi drept de semnătură pentru a numi directorii de spitale.

Consilier general: Nicuşor Dan este şantajat de PLUS

Astfel, Nicușor Dan ar fi șantajat de liderii USR-PLUS, care vor să acapareze toate spitalele din subordinea Primăriei Generale.

"Discutăm despre bugetul Capitalei, care poate afecta și bugetul național, așa cum explica şi premierul Cîtu. Ce se întâmplă la Primăria Capitalei este un șantaj absurd, ridicol şi penibil pe care îl fac consilierii USR-PLUS și accentuez PLUS, pentru că de la PLUS este acest viceprimar, de care n-a auzit nimeni, Tomescu, apropiat al lui Vlad Voiculescu. Se pricepe la acest joc de șantaj, pe care îl duc aceste partide la adresa primarului general", spune consilierul municipal PMP, Ioana Constantin.

Riscul de colaps financiar este confirmat şi de fostul primar general, Gabriela Firea.

"Pe data de 6 (mai) bugetul e în aer. N-avem buget la Capitală şi, potrivit legii, nu vor mai primi cota aferenta (de la Guvern, n.r.). Ce se întâmplă? Intră totul în colaps: utilități publice, transport, termoficare, spitale, toate prestațiile sociale", avertizează Firea.

Florin Cîţu: Bugetul naţional nu va susţine un derapaj la Bucureşti

Iar premierul Cîțu le transmite protagoniștilor scandalului că nu va tolera ca bugetul național să fie afectat de neînțelegerile de la București.

"Am avut discuții cu primarul general. Ştiu situația din Capitală (...) E foarte important să avem cat mai repede buget la București. Mesajul meu e clar: nu vom susține de la bugetul național întârzieri. Nu va susține bugetul național un derapaj la București. Sunt sigur că se vor găsi soluții rapid, se va vota şi vom merge mai departe", a declarat Cîţu, marţi.

Consecinţele neadoptării bugetului Capitalei riscă să afecteze în curând următoarele prestaţi şi categorii de salariaţi.

Plăţi către persoane fizice

  • - ajutoarele sociale
  • - ajutorul pentru copiii din familii defavorizate
  • - indemnizațiile pentru gravide
  • - indemnizațiile pentru persoanele cu handicap

Ce categorii de salariaţi riscă să nu îşi primească salariile

  • - toţi angajații STB, inclusiv şoferi, vatmani etc
  • - toţi angajații din direcțiile subordonate primăriei
  • - personalul TESA din spitalele din subordinea ASSMB

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan USR-PLUS
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close