Antena 3 CNN Politică Bugetarii, inclusiv profesorii, primesc o majorare de doar 5%. Vezi măsurile anunţate de Guvern

Bugetarii, inclusiv profesorii, primesc o majorare de doar 5%. Vezi măsurile anunţate de Guvern

Bugetarii, inclusiv profesorii, primesc o majorare de doar 5%. Vezi măsurile anunţate de Guvern
Sursa foto: emil boc
29 Ian 2009   •   20:53

Şedinţa de guvern de la Palatul Victoria s-a terminat, "bugetul fiind aprobat din punctul de vedere al Guvernului", după cum s-a exprimat premierul Emil Boc. Urmează să continue discuţiile cu partenerii sociali, pentru ca actualul proiect de buget să fie finalizat şi trimis în Parlament. Iată măsurile anunţate de Guvern pentru susţinerea actualului buget şi pentru diminuarea impactului crizei economice.
-Am adoptat din punctul de vedere al guvernului forma bugetului de stat pe 2009.
-Luni va fi discutat cu partenerii sociali şi apoi trimis la Parlament.
- Am adoptat un set de măsuri pentru susţinerea creşterii economice şi limitarea efectelor crizei, cu o componentă eceonomică şi una socială.
-Alocarea a 20% din bugetul 2009 pentru investiţia publică masivă în infrastructură, în transporturi, mediu, sănătăţii, a reabilitării termice şi infrastructura care se referă la drumuri judeţene, comunale, alimentări cu ape. Este principala măsură care susţine creşterea economică.
-Achitarea datoriilor guvernamentale la restanţele lăsate de vechiu Guvern. Fără achitarea datoriilor economia se blochează. efortul este uriaş.
-Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare.
-Neimpozitarea profitului reinvestit.
-Posibilitatea compensării TVA de recuperat cu cel de plătit şi în lunile ulterioare lunii în care s-au depus cererile de restituirea sau după expirarea termenului de 45 de zile.
-Capitalizarea CEC şi Eximbank. La CEC 250 de milioane de euro, pentru a constitui resurse financiare pentru sprijinirea IMM-urilor.
-Înfiinţarea fondului de contragarantare a creditelor ptr IMM-uri
-Continuarea şi extinderea proogramului RABLA. Sunt acceptate şi maşinile vechi de 12 ani. Noua primă de casare va fi 3800 de lei.
-Vom institui în două tranşe o pensie socială minimă de 350 lei. Toţi cei care au venituri până în 300 lei, începând cu luna iunie vor primi diferenţa până la 300 lei, şi de la 1 octombrie toţi vor avea o pensie socială de 350 lei. Este vorba de un ajutor social care se acordă persoanelor care au cele mai mici pensii din România.
-Compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari cu pensie mai mică de 600 lei. Aceste sume vin din taxa de viciu, fără a afecta bugetul Caselor de sănătate.
-Pentru veniturile din şomaj tehnic, timp de trei luni de zile nu se plătesc contribuţii la bugetul de stat. -Susţinerea cu 50% a formării profesionale continue pentru angajaţi şi şomeri.
-Suporataxarea produselor de lux şi taxarea la nivel european a jocurilor de noroc.
În privinţa bugetului, premierul a arătat:
-În anul 2009, salariile şi pensiile se vor mări cu rata inflaţiei, adica 5%, în două tranşe cu 3% în aprilie şi 2% în octombrie.
-Am limitat cheltuielile bugetare, am suspendat pe 2009 posturile restante din domeniul bugatar, anul acesta va avea loc o compensare cu timp liber a orelor suplimentare, şi nu vom acorda prime.
-Vom face o reducere a cheltuililor de presonal d eaproximativ 20%, obiectivul Guvernului este de a strânge cureaua într-un an de criză.
-Vrem să eliminăm acele sporuri, prime, recompense, care împovărează bugetul.
-La profesori, în afară de cele 5 procente obligatorii, totul va depinde de procesul de reformă din educaţie, şi în urma negocierilor pe care Ministrul Educaţiei le va purta cu profesorii, e posibil să se acorde unele sporuri pentru performanţă în Educaţie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close