Antena 3 CNN Politică Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale, adoptate de Parlament

Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale, adoptate de Parlament

Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale, adoptate de Parlament
Sursa foto: Parlament
20 Feb 2009   •   16:38

Bugetul de stat pe anul 2009 a fost adoptat vineri de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului cu 245 de voturi pentru, 63 împotrivă și o abținere. Abținerea a fost formulată de un parlamentar PSD. După vot, vor vorbi preşedintele Senatului şi premierul Emil Boc. După patru zile de polemici și contre cu reprezentanții Puterii, parlamentarii PNL au prilejul unei palide consolări: doar unul din miile de amendamente liberale formulate și respinse în comisii a trecut de votul Parlamentului.
Marea de mîini ridicate de parlamentarii coaliției de guvernare l-a făcut pe președintele de ședință, democrat-liberalul Ioan Oltean să declare entuziasmat: "Câtă frunză şi iarbă!".
Parlamentarii au dezbătut timp de patru zile proiectul bugetului de stat, programul de lucru desfăşurându-se până la ora 24.00. Ultimele contre Putere-Opoziție au avut loc astăzi pe seama amendamentelor aduse de liberali la bugetul Educației, ultimul minister aflat în discuție.
Singurul amendament al PNL, respins de comisii și adoptat în plenul Parlamentului, a privit suplimentarea cu 25.000 de lei a fondurilor destinate rezervaţiei naturale "Dumbrava Narciselor" din judeţul Braşov.
Plenul reunit al celor două camere legislative a continuat lucrările cu dezbaterea proiectului de buget al asigurărilor sociale. PNL şi UDMR au încercat deja să blocheze această discuție, cerând retrimiterea proiectului bugetului asigurărilor sociale înapoi la comisiile de buget pe motiv că nu are fundament legal și că îi lipsește capitolul referitor la fondul de rezervă. Propunerea a fost respinsă cu 62 de voturi pentru și 232 de opțiuni exprimate împotrivă.
Procedura a urmat rapid, bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2009 fiind adoptat de plen, fără niciunul dintre amendamentele respinse,cu 238 voturi pentru, 53 împotrivă şi o abţinere.
Bugetul asigurărilor sociale aferent sistemului public de pensii se ridică la suma de 40,130 miliarde de lei, cheltuielile cifrându-se la 39,909 miliarde, iar excedentul fiind de 221 de milioane de lei. Veniturile sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sunt de 294 de milioane, cu un excedent de 240 de milioane. Pentru asistenţa socială a celor aflaţi în şomaj se alocă 1,454 de miliarde de lei, cheltuielile fiind estimate la 1,521 miliarde de lei. Astfel, bugetul asigurărilor de şomaj va avea un deficit de 67 milioane de lei.
Pensia medie de asigurări sociale este estimată la 678,2 lei, iar valoarea punctului de pensie urmează să crească la 718,4 lei la 1 aprilie 2009. O nouă creştere a acestuia este preconizată pentru data de 1 octombrie când punctul de pensie va ajunge la 732,8 lei. Reprezentantul Ministerului de Finanţe a spus că majorarea procentuală a punctului de pensie este 43,2%, urmând ca nivelul de 45% să fie atins în anul 2010. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 1693 de lei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: parlament adoptare buget amendamente
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close