Antena 3 CNN Politică Bugetul Educației, adoptat de Parlament. Școlile lui Vanghelie, printre favorite la împărțeala banilor

Bugetul Educației, adoptat de Parlament. Școlile lui Vanghelie, printre favorite la împărțeala banilor

Bugetul Educației, adoptat de Parlament. Școlile lui Vanghelie, printre favorite la împărțeala banilor
Sursa foto: Marian Vanghelie
20 Feb 2009   •   13:43

Plenul Parlamentului a adoptat vineri bugetul Educaţiei, ultimul minister aflat pe agenda sentorilor și deputaților. Singurl amendament aprobat de aleși a constat în alocarea unei sume de 33.459 mii lei, pentru 242 de şcoli. În ciuda vehemenței cu care liberalii și-au apărat propriile propuneri respinse în comisii, nici un amendament al Opoziției nu a fost acceptat de colegii din coaliția de guvernământ. de remarcat că cele mai mari sume primite de școli au fost primite de unitățile de învățământ din sectorul 5 al Capitalei, condus de primarul social-democrat, Marian Vanghelie.
Banii pentru cele 242 de școli vor proveni din Fondul Naţional de Dezvoltare, de departe principalele unități de învățământ favorizate fiind cele din sectorul 5, fieful primarului social.democrat, Marian Vanghelie. Astfel o grădiniță va primi 2,5 milioane de lei noi, iar o școală din acest sector 1,4 milioane lei. Comparativ, pentru unele școli din provincie nu au fost repartizate decât 14.000 lei.
Prin amendamentele admise, s-a suplimentat capitolul ?Cercetare fundamentală şi cercetare dezvoltare? cu 20.210 mii lei, bani care au fost strânşi prin reducerea bugetului Senatului (cu suma de 8.900 mii lei), a bugetului Camerei Deputaţilor (cu 10.652 mii lei), a Cancelariei primului-ministru (cu 658 mii lei).
De asemenea, s-au luat 1.000 mii lei de la capitolul de subvenţiile pentru cămine şi cantine studenţeşti şi s-au realocat Agenţiei de credit pentru studenţii din instituţiile de învăţământ superior de stat şi particular acreditate.
Liberalii au încercat să întârzie cât mai mult adoptarea bugetului acestui minister, invocând pe rând lipsa cvorumului, dar și contestând votul dat cu o seară înainte pe amendamentele depuse de Liviu Câmpanu la bugetul Educaţiei.
Preşedintele de şedinţă a solicitat o pauză pentru a se stabili clar amedamentele deja susţinute şi cele ce urmează a fi susţinute. Pauza s-a lungit de la cinci minute la o jumătatea de oră provocând reacția ministrului de resort, Ecaterina Andronescu.
"Daţi un buget şcolii! Nu cred că trebuie să facem şcoli pentru primarii liberali sau pesedişti", a subliniat ea. "Vă implor să terminăm acest buget mai repede, ca banii să ajungă la şcoli, să fie timp pentru licitaţii şi să putem termina şcolile la 15 septembrie", a solicitat ministrul Educaţiei.
Cât priveşte amendamentele deputatului PNL Liviu Câmpanu, Andronescu a apreciat că "majoritatea n-au nicio legătură cu realitatea şcolii şi cu sumele" prevăzute.
Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu a replicat făcând uz la o maximă a lui Winston Churchill: "Eu ştiu că am dreptatea şi tu nu ai dreptate. Dar pentru dreptul tău de a nu avea dreptate, sunt gata să mor!" a spus preşedintele liberalilor, pedând pentru dreptul opoziţiei de a-şi spune punctul de vedere.
Cu bugetul ultimului minister deja adoptat, parlamentarii au început să-și facă calcule de plecare la casele lor. Cum pe bugetul asigurărilor sociale nu există prea multe amendamente de discutat, senatorii și deputații speră ca în această după-amiază vor reuși să dea votul finala pe cele două bugete supuse dezbaterii în ultimele patru zile de plen.
Foto: Intact Images
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close