Antena 3 CNN Politică Calculul lui Hrebenciuc: Avem 212 voturi, plus Oajdea. Temeri privind un boicot al parlamentarilor PSD

Calculul lui Hrebenciuc: Avem 212 voturi, plus Oajdea. Temeri privind un boicot al parlamentarilor PSD

Calculul lui Hrebenciuc: Avem 212 voturi, plus Oajdea. Temeri privind un boicot al parlamentarilor PSD
Sursa foto: Intact images
14 Iun 2010   •   16:31

Social-democraţii îşi fac ultimele calcule înainte de moţiune. Pentru a nu mai stârni  proprii parlamentari, nervoşi la gândul că la alegerile parlamentare din 2013 ar putea concura cu un val de migratori care ar putea fi recompesaţi cu un loc eligibil pe liste ca recompensă pentru votul pe care l-ar da în favoarea moţiunii de cenzură, liderii social-democraţi numără oficial numai voturile de partid, cele ale PNL şi cel al deputatului PDL, Daniel Oajdea. În total 212 plus încă un vot, susţine Hrebenciuc. Potrivit unor surse social-democrate,  cei care  doresc ?paşaport? de migrare  la PSD s-au cam împuţinat în ultima vreme atât datorită intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu care i-a convocat pe parlamentarii PDL la Snagov,  cât şi  poziţiilor contradictorii lansate public de unii lideri PSD, care au sugerat că respectivii vor fi priviţi ca cel mult nişte parteneri nu ca noi aciziţii pentru partide, acte şi funcţii în regulă.

Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a precizat, luni, în şedinţa CexN, că social-democraţii se bazează, în acest moment, împreună cu liberalii, pe 212 voturi în favoarea moţiunii de cenzură, la care se adaugă votul lui Daniel Oajdea, însă acestea sunt insuficiente pentru reuşita demersului.
"Haideţi să înţelegem câte voturi avem acum ca să ştim pe ce stăm: împreună cu liberalii avem 212 voturi azi. E extrem de important. Nu degeaba colegii noştri se frământă în legătură cu votul celor de la partidul lui Oprea, ca să nu spun a lui Udrea, aşa, foştii noştri colegi, pentru că, dacă ei ar vota pentru moţiune, Guvernul ar cădea", a precizat Hrebenciuc.
El a subliniat că dacă 60% dintre parlamentarii UDMR ar vota pentru moţiune, aceasta ar trece. "UDMR - au 21 de oameni la Camera Deputaţilor, 10 la Senat - sunt 31 de parlamentari. Dacă 60% dintre ai ar vota moţiunea, moţiunea ar trece", a spus Hrebenciuc.
El a mai arătat că PSD ar avea un avantaj "imens" dacă jumătate dintre deputaţii de la minorităţi ar vota moţiunea.
"Dacă minorităţile, din cei 18, măcar jumate ne-ar ajuta, deci 9 voturi, dacă am câştiga acolo, ar fi iar, de asemenea, imens", a spus Hrebenciuc.
El a recomndat că, dacă pe cei de la PDL îi înţelege, întrucât îşi apără propriul Guvern, despre cei de la UNPR, UDMR şi minorităţi trebuie să se facă cunoscut că au votat cu Guvernul.
"Deci, practic, din punctul meu de vedere, pe cei de la PDL pot să-i înţeleg, că îşi apără Guvernul. Pe ceilalţi, în schimb, şi aici mă refer la UNPR, UDMR şi minorităţi, populaţia şi toţi vor trebui să ştie că votează şi ei pentru Guvern. Pentru că UNPR se consideră partid de centru stânga, cu idealuri senzaţionale, dar ei votează pentru stabilitatea Guvernului, le place să spună a ţării, eu spun a Guvenului, nu a ţării, pentru că pe unii dintre ei îi ştim", a spus Hrebenciuc.
Unele surse parlamentare social-democrate îşi fac însă alte calcule. Potrivit surselor citate,  vreo  10 parlamentari din arcul Puterii,  atât din PDL, cât şi din UNPR ar  vota în favoarea moţiunii de cenzură social-democrate, insuficient însă pentru a întruni cele 236 de  voturi necesare pentru  trecerea acestui act prin legislativul reunit.
Mai mult, unii lideri social-democraţi ar fi îngrijoraţi că proprii lor parlamentari ar putea boicota plenul reunit de mâine, nemulţumiţi  de negocierile din ultima vreme pe care anumiţi colegi de paretid le-au purtat individual cu omolgii lor din PDL şi UNPR, tratative  realizate în b jurul unhei  singure probleme: sprjin pentru moţiune la troc cu  un loc eligibil pe listele Psd la  viitoarele alegeri parlamentare.
Pentru a preîntâmpina chiul premeditat al  propriilor sentori şi deputaţi, liderul Psd, Victor Ponta  cerut şi a obţinut  din partea Comitetului Executiv al PSD un mijloc de a asigura prezenţa social-democraţilor în formulă completă: cine va absenta nemotivat sau nu votează la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, riscă să fie exclus din partid.
"Vreau să supun la vot propunerea pe care am primit-o din partea colegilor din grupurile parlamentare. şi anume vot la vedere pentru ca oamenii de acasă să vadă cum votăm, iar cel care nu îşi arată votul sau votează împotriva moţiunii de cenzură, să-şi înceteze calitatea de membru al PSD", a declarat Ponta.

Marius Vulpe,  Antena 3.ro

×
Subiecte în articol: PSD Hrebenciuc
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close