Antena 3 CNN Politică Călin Popescu Tăriceau: "Președintele vrea să ne facă complici la suspendarea democrației în România"

Călin Popescu Tăriceau: "Președintele vrea să ne facă complici la suspendarea democrației în România"

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceau, a spus că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament a fost o bătaie de joc la adresa democrației, încurajată de președintele Klaus Iohannis.

Călin Popescu Tăriceau: "Președintele vrea să ne facă complici la suspendarea democrației în România"
14 Mar 2020   •   13:24

Tăriceanu a explicat că Iohannis "a învestit un prim ministru care a fost trântit de o moțiune de cenzură după ce adoptase 25 de ordonanțe de urgență, printre care de acum faimoasa ordonanță cu alegerile anticipate, respinsă în integralitatea ei de Curtea Constituțională a României. "A fost desemnat a doua oară și și-a depus mandatul. Curtea Constituțională a constatat că desemnarea a fost neconstituțională", a mai spus liderul ALDE.

Discurul pe care Tăriceanu l-ar fi susținut astăzi în Parlament:

"Azi, dacă ar fi fost o procedură de învestitură normală în Parlament, fiecare grup parlamentar ar fi trebuit să își spună punctul de vedere. Așa cum ați văzut, lucrurile nu au fost deloc normale în ultimele două zile. Așa că vă prezint aici discursul pe care l-aș fi susținut azi de la tribuna Parlamentului din partea ALDE. Am depus acest discurs la parlament.

Domnilor Președinți ai Camerelor Parlamentului,

Astăzi Președintele ne cere să ne batem joc de democrație.

A învestit un prim ministru care a fost trântit de o moțiune de cenzură după ce adoptase 25 de ordonanțe de urgență, printre care de acum faimoasa ordonanță cu alegerile anticipate, respinsă în integralitatea ei de Curtea Constituțională a României.

A fost desemnat a doua oară și și-a depus mandatul. Curtea Constituțională a constatat că desemnarea a fost neconstituțională.

A învestit un al doilea prim ministru, într-un simulacru cu care să prostească o țară întreagă. Ca și Orban, Cîțu crede că participă la o joacă pe seama Parlamentului și a țării și vine cu 10 minute înainte de vot cu depunerea mandatului.

Unde vă treziți? Să vă fie rușine!

Și, ce să vedem, Președintele persistă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Ni-l propune tot pe Orban, pentru că ceea ce s-a întâmplat până acum nu-i de ajuns.

Un dicton latin spune ”errare humanun est, perseverare diabolicum”. Președintele vrea să ne facă complici la suspendarea democrației în România. Dar nicio criză nu justifică acest lucru. Să fim clari! Am ajuns aici pentru că domnul Iohannis vrea să aibă tot: guvernul lui, procurorii lui, judecătorii lui, generalii lui, justiția lui. Mai avea nevoie de Parlamentul lui.

Atrag atenția că ne îndreptăm vertiginos către monopolizarea puterii de către un singur om. Democrație a la Putin, asta suntem! Nu instituții solide, nu separația puterilor în stat, nu echilibrul și controlul reciproc al puterilor în stat.

De fapt, vedem că nu este ceea ce am visat frumos la începutul anilor 90 și de aceea ALDE refuză să consimtă la acest aranjament jenant, și refuzăm să suspendăm Constituția doar ca Ludovic Orban să aibă un loc de muncă! Refuzăm să fim complici la instalarea dictaturii Iohannis!

Am citit cu atenție programul de guvernare. Prima prioritate este justiția și desființarea Secției pentru investigarea magistraților. O multitudine de urgențe pe justiție. Fiți atenți : sănătatea, azi în plină criză, e pe locul 12!

Programul ăsta nu e făcut pentru România care se zbate într-o criză fără precedent!

Nicio măsură cu privire la criza economică care s-a așternut, nimic despre îngrijorările românilor!

Nimic despre ajutorarea firmelor românești, nimic despre întreprinzătorii mici și mijlocii, nimic despre producători, sau turism, sau transportatori!

Nimic despre seceta care afectează agricultura, nimic pentru angajați sau angajatori!

Asta este întreaga măsură a incompetenței și a situării într-un plan paralel cu realitatea!

Să nu vă mirați de ce o să urmeze, să nu spuneți că nu v-am atras atenția.

Am uitat să vă spun că are, totuși, o calitate: e Guvernul Lui, Guvernul lui Iohannis", a scris Tăriceanu pe Facebook.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close