Antena 3 CNN Politică Campania PDL de racolare: Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu îl susţin pe Băsescu

Campania PDL de racolare: Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu îl susţin pe Băsescu

Campania PDL de racolare: Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu îl susţin pe Băsescu
Sursa foto: Gabriel Oprea
06 Oct 2009   •   16:24

Parlamentarii independenţi Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu, demisionari din PSD la începutul acestui an, şi-au anunţat astăzi printr-o declaraţie scrisă sprijinul pentru candidatura la prezidenţiale a lui Traian Băsescu. Ei îngroaşă astfel rândurile parlamentarilor racolaţi de PDL, după ce ieri trei parlamentari liberali şi-au anunţat demisiile din PNL şi adeziunea la grupul parlamentar al democrat-liberalilor. În total, PDL poate conta până acum doar pe sprjinul a 7 noi parlamentari, 5 veniţi din zona PNL şi alţi doi din zona PSD, dar este puţin probabil că va reuşi să adune voturile necesare pentru a asigura supravieţuirea guvernului Boc în faţa unei moţiuni de cenzură în condiţiile în care UDMR a trecut cu arme şi bagaje în dreapta PNL. PDL ar trebui să adune, până săptămâna viitoare, un total de minimum 50 de voturi parlamentare din alte zone politice pentru a îndepărta perspectiva unui vot de blam al Camerelor reunite.

Un nou mandat a la Băsescu, "singura soluţie responsabilă pentru România"

Cei doi noi partizani ai preşedintelui Traian Băsescu susţin că un nou mandat al actualului preşedinte ar fi "singura soluţie responsabilă pentru România".
"Salutăm intrarea domnului Traian Băsescu în cursa pentru un nou mandat de preşedinte al tuturor românilor şi susţinem, în calitatea noastră de parlamentari independenţi, această candidatură. (...) Considerăm candidatura preşedintelui Traian Băsescu ca fiind ghidată doar de interesul naţional şi fără implicarea vreunui interes specific de grup. De aceea, susţinerea candidaturii actualului preşedinte din partea societăţii civile, a celor independenti, dar şi a unor partide reprezintă un gest de participare la o necesară solidarizare naţională, într-o perioadă marcată de criză economică. Singura soluţie responsabilă pentru România şi pentru români este ca Traian Basescu sa obţină un nou mandat de preşedinte", se arată în comunicatul de presă semnată de cei doi parlamentari.
Cei doi foşti social-democraţi invocă necesitatea asigurării stabilităţii politice, aderarea la proiectele de reconstrucţie a statului şi modernizare a României, transparentizarea administraţiei publice pe care Traiab Băsescu le-ar putea aduce.
"Este absolut necesară eliminarea riscului unei viitoare conduceri ineficiente şi haotice, fără previziune, bazată doar pe cheltuirea de resurse publice, afectată de corupţie şi clientelism politic, de ineficienţa administraţiei publice sau de hemoragia de fonduri publice spre zone de factură mafiotă. Acesta trebuie să fie proiect principal pentru orice formulă politică, în efortul de construire a unei majorităţi stabile în Parlamentul României", mai scriu cei doi parlamentari.

Şapte trecuţi pe răboj, PDL în goana după alte 43 de voturi

Aderarea celor doi parlamentari la cauza lui Traian Băsescu are loc pe fondul depunerii unei noi moţiuni de cenzură semnate de PNL şi UDMR, de această dată având toate şansele în a fi susţinută şi de parlamentarii PSD, trecut în Opoziţie. Beneficiind în legislativ doar de susţinerea propriilor senatori şi deputaţi, şi de posibilul concurs al reprezentanţilor parlamentari ai minorităţilor naţionale, PDL a trecut în ultimele zile la o amplă campanie de racolare şi persuasiune a parlamentarilor altor formaţiuni politice în special din zona PSD şi PNL, mizând pe existenţa unor focare de nemulţumire din interiorul acestora.

Strategia nu a dat rezultate satisfăcătoare. Doar trei noi parlamentari liberali s-au alăturat celor doi deja încadraţi de câteva luni bune în rândurile democrat-liberale, deputaţii Marian Dan Mihai şi Gheorghe Coroamă.
Deputaţii Cristian Burlacu şi Cristina Elena Dobre au anunţat, luni, că au demisionat din PNL şi s-au înscris în PDL. La Senat, Tiberiu Prodan a anunţat că pleacă din PNL şi că va activa ca senator independent în cadrul grupului parlamentar al PD-L.

Antonescu: "PDL a ieşit la cumpărături pe faţă"

Preşedintele PNL Crin Antonescu a luat act de dezertările propriilor parlamentari, criticând astăzi ieşirea la "cumpărături" a PDL, arătând că această situaţie îi produce un "dezgust" peste care trebuie să treacă, pentru că "are treabă".

"Traseismul politic a devenit un fapt divers în România. E regretabil că oamenii politici au ajuns să fie de închiriat. Este grav că PDL se pretează la un târg făţiş şi că a ieşit la cumpărături pe faţă", a spus liderul PNL la Brăila, după cum informează un comunicat de presă. "Pentru mine e doar un dezgust peste care trec, pentru că am treabă", a conhis Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea Anghel Iordanescu
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close