Antena 3 CNN Politică Candidaţii la preşedinţie ar putea fi nevoiţi să plătească o cauţiune de 1.200.000 de lei anul acesta

Candidaţii la preşedinţie ar putea fi nevoiţi să plătească o cauţiune de 1.200.000 de lei anul acesta

Candidaţii la preşedinţie ar putea fi nevoiţi să plătească o cauţiune de 1.200.000 de lei anul acesta
Sursa foto: presedintie
10 Aug 2009   •   12:36

Numărul celor dispuşi să intre în cursa pentru Cotroceni din acest an ar putea fi mult mai mic decât la alegerile trecute. Motivul descurajării candidaţilor ţine de intenţia Autorităţii Electorale Permanente de a introduce o cauţiune echivalentă cu 2.000 de salarii minime pe economie, pentru fiecare candidat, anunţă Evenimentul Zilei

Mai exact, potrivit proiectului noii legi pentru alegerea preşedintelui, orice prezidenţiabil ar avea de plătit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei, adică 300.000 de euro.

Cei care se ocupă de revizuirea legii electorale consideră însă că suma solicitată de autoritatea electorală e prea mare.

?Solicitarea garanţiei a venit din partea AEP. Ar fi vorba despre 2.000 de salarii minime. După părerea mea, e cam mult, dacă nu cumva e neconstituţonal, dar urmează să analizăm. Nu e o problemă când ai un partid în spate, banii se returnează dacă obţii destule voturi. Dar, chiar şi aşa, campania costă, mai ai de dat şi pe la televiziuni...?, a declarat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, pentru Evenimentul Zilei.

Autoritatea Electorală Permanentă arată că obligativitatea depunerii unei cauţiuni de către fiecare candidat are rolul de a acoperi o parte din cheltuielile statului cu organizarea alegerilor.

Şi calendarul electoral ar urma să sufere schimbări. Data scrutinului ar urma să fie anunţată cu 70 de zile înainte, în loc de 90 de zile ca până acum.

Evenimentul Zilei scrie că retuşurile la legea electorală solicitate de Autoritatea Electorală vizează şi mărirea numărului de semnături de susţinere, de la 200.000 la 500.000.

Noile reguli pentru alegerea preşedintelui nu vor mai aştepta acordul Parlamentului pentru a fi puse în practică, ci vor fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă. Ce rămâne şi ce se adaugă la proiectul noii legi electorale ar urma să se decidă luni în conducerile PDL şi PSD.

Antena 3

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close