Antena 3 CNN Politică Candidatul Becali are de recuperat sume mai mari decât toate bugetele de campanie. Vezi declaraţia de avere

Candidatul Becali are de recuperat sume mai mari decât toate bugetele de campanie. Vezi declaraţia de avere

Candidatul Becali are de recuperat sume mai mari decât toate bugetele de campanie. Vezi declaraţia de avere
Sursa foto: George Becali
29 Apr 2009   •   13:34
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // PRM are de ce să se felicite pentru aducerea lui Gigi Becali pe propriile liste cu candidaţi pentru Parlamentul European. Omul de afaceri se dovedeşte larg la pungă cu apropiaţii din fotbal şi din afaceri şinu este exclus să se comporte la fel şi cu noii săi prieteni politici din PRM. Becali a împrumutat anul trecut fără să clipească patronului echipei de fotbal Unirea Urziceni un mizilic de 12 milioane de euro, ceea ce încurajează PRM să spere la o sponsorizare serioasă din partea celui care-l secondează pe CV Tudor în drumul spre Bruxelles. De altfel, patronul Stelei are de recuperat de la datornici sume care, adunate, depăşesc bugetele de campanie cumulate ale partidelor politice româneşti, cam 90 de milioane de euro. Becali nu pare a fi singurul candidat cu stare aflat pe lista candidaţilor PRM. Fiul vicepreşedintelui peremist, Dan Claudiu Tănăsescu a devenit milionar în euro.

Becali, mână spartă în împrumutarea oamenilor de fotbal şi de afaceri

Potrivit declaraţiei sale de avere, George Becali susţine că nu are conturi bancare, economii sau datorii, dar nici vreun alt fel de venit în afara terenurilor vândute în perioada 2006 - 2007, în valoare de 100 de milioane de euro.
El menţionează însă că i-a împrumutat lui Mitică Bucşaru, patronul echipei de fotbal Unirea Urziceni, o sumă de 12 milioane de euro, fără ca averea sa să sufere vreo modificare notabilă.
De altfel, Becali este mână largă cu apropiaţii săi din fotbal şi nu numai. Un simplu calcul al banilor împrumutaţi de omul de afaceri şi încă nerecuperaţi arată că Becali are de recuperat cam 75 de milioane de euro şi alte 76 de milioane de lei, sume care ar face să pălească de invidie orice partid angrenat în campaniile electorale din acest an.

Astfel, Nae Nicolae şi Vasile Geambaz nu i-au restituit încă nici un ban din cele 18 milioane, respectiv 12 milioane de euro primite sub formă de împrumut de la Becali. Datornici la patronul Steli mai figurează şi Horia Culcescu, cu 15 milioane de euro, Viorel Tudorache, cu 6 milioane de euro, Costel Bucur, cu 4 milioane de euro, Teia Sponte, cu 3 milioane de euro şi Gheorghe Goga, cu 800.000 de euro.
În cercul iluştrilor datornici sunt trecute şi o serie de persoane juridice: U.M Drăgăşani (2 milioane de euro), SC Avicola Iaşi (15 milioane de euro) şi FC Steaua (76,5 milioane de lei).
Patronul din Pipera deţine acţiuni la Romes SA(59%), FC Steaua (26%), UM Drăgăşani (90%), Arcom SA (71%) şi Avicola Iaşi (69%).

CITEŞTE DECLARAŢIA DE VENIT A LUI GEORGE BECALI(pdf)

Becali a trecut în declaraţie cam aceleaşi proprietăţi imobiliare menţionate şi la alegerile parlamentare. Deţine cam 500 de hectare de teren intravilan, agricol şi forestier, din care 51 se găsesc în sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei. Zona Voluntari reprezintă ţinta predelictă de investiţii de gen a patronului din Pipera: circa 250 de hectare de teren, încă agricol. Mai are tere nuri agricole în Otopeni (10 ha), Piteşti (100 ha), Baloteşti (25 ha) şi Brăila (11.500 ha), o pădure de 25 de hectare în Voluntari şi un alt teren extravilan de 12 hectare în aceeaşi localitate.
Becali locuieşte într-o casă moştenită de 1.000 de metri pătraţi, în Pipera, cu o curte de 25.000 de metri pătraţi. În sectorul 1 din Bucureşti mai este proprietar peste o casă de locuit cu o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi, cumpărată în 2006.
Chiar dacă nu are cum să-l egaleze pe social-democratul Robert Negoiţă, campionul investiţiilor imobiliare, Becali declară o serie de blocuri de locuinţe, din Zimnicea, care ar totaliza 300 de apartamente în construcţie, în valoare de 1 milion de euro, şi alte 6 blocuri de locuinţe cu 5 etaje, în valoare de 80 de milioane de euro.
La capitolul maşini, Becali rămâne fidel autoturismelor cumpărate în 2005: un Mercedes, un Audi şi un Maybach, toate cumpărate în 2005. Patronul Stelei mai declară bijuterii de 50.000 de euro şi ceasuri de 250.000 de euro.

Vezi declaraţiile de avere ale candidaţilor la europarlamentare

C.V. Tudor a rămas numai cu "inestimabila" colecţie de autografe
Modest, noul său lider de partid, CV Tudor declară numai o casă de locuit, un Logan cumpărat în 2007, vechrea sa colecţie ?inestimabile? de autografe şi obiecte ale unor personalităţi istorice şi un împrumut de 70.400 de lei acordat în nume personal Editurii România Mare pe care o patronează. Preşedintele PRM mai declară un venit de 11.960 de lei, obţinut sub formă de drepturi de autor dela aceeaşi editură. Un mandat de patru ani la Bruxelles l-ar scoate din pana fincniară în carea intrat după ratarea de către PRM a intrării în legislativulromân.

Fiul lui Tănăsescu, proaspăt milionar în euro

Nu la fel de sărac se poate spune că este un alt candidat al PRM, Ciprian Tănăsescu, fiul vicepreşedintelui partidului Dan Claudiu Tănăsescu. Deţinător al unui apartament în Bucureşti şi a unei case în Mogoşoaia. Fiul lui Tănăsescu şi-a mărit conturile anul trecut cu 1,2 milioane de euro obţinuţi din vânzarea unui teren intravilan. Conduce un Mustang din 2007 şi declară în conturi peste 750.000 de ron şi câteva mii de dolari. Deţine plasamente sub formă de acţiuni la Transelectrica şi Alumil SA. A obţinut 38.000 de lei ca salariat al unei firme şi alţi 44.000 ron ca prestator servicii pentru Unicorn Productions SRL.
Candidaţii independenţi, fideli dictonului prezidenţial să trăiţi bine!
Fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena Băsescu, candidat independent la europarlamentare se poate lăuda cu un salariu frumuşel obţinut de la Luxten. 82.513 lei a primit anul trecut mezina şefului statului pentru funcţia de consilier economic angajat cu jumătatea de normă la firma care a fst preferata tatălui său pentru contractele de iluminare a Bucureştiului. Confom declaraţiei de avere postată pe site-ul BEC, Elena Băsescu deţine un Range Rover achiziţionat în 2007, bijuterii şi ceasuri în valoare de 8000 de euro, dar şi un credit de 16.537 de euro la Piraeus Bank. Nu este proprietară peste terenuri sau clădiri.
Unui alt independent, Pavel Abraham, ieşirea din sistemul bugetar pare a-i fi priit în plan material. Fostul şef al Agenţiei Naţionale Antidrog(ANA) are mai nou un apartament în Capitală, o cabană şi teren intravilan la munte de 800 metri pătraţi în localitatea Frumoasa, zona Harghita şi un altul, extravilan în comuna Zetea(Harghita) de 500 de metri pătraţi, proprietăţi imobiliare care nu apăreau în declaraţia de avere pe vremea când lucra la stat.

Noile achiziţii în domeniu se adaugă la cele două terenuri intravilane deţinute în Dobroieşti(Ilfov), unul cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, dobândit în 1993, şi un altul de 480 de metri pătraţi, dobândit în 1998. In familia Abraham mai există şi moştenirea soţiei, un teren extravilan de 10.000 de metri pătraţi în judeţul Satu Mare.
Tot în zona proprietăţilor mai vechi ale fostului angajat bugetar sunt trecute un apartament în sectorul 4 din Bucureşti, de 109 metri pătraţi, şi o casă de locuit în Dobroieşti(Ilfov) de 210 metri pătraţi.
Candidatul independent şi-a mărit şi fondurile din conturile bancare. Din luna noiembrie şi până în prezent, sumele aflate la BCR şi BancPost au crescut cu 700.000 de lei, ajungând la 850.000 de lei,. Se mai poate adăuga fondul de investiţii Aviva cu o sumă de 50.000 de lei.
Fostul şef ANA a mai recuperat şi jumătate din suma pe care o împrumutase unor rude, respectiv 50.000 de lei din total de 100 de mii de lei.
Abraham mai are două maşini, un Volkswagen şi un Hunday şi bujuterii cu o valoare de 7500 de euro.
Ca venituri, fostul preşedinte ANA declară 295.000 obţinuţi din această funcţie şi din calitatea de profesor, plus pensia soţiei de 14.500 de lei.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gigi Becali
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close