Antena 3 CNN Politică Candidatură în prima zi de Opoziţie. Geoană, lansat spre Cotroceni a treia oară (VIDEO)

Candidatură în prima zi de Opoziţie. Geoană, lansat spre Cotroceni a treia oară (VIDEO)

Candidatură în prima zi de Opoziţie. Geoană, lansat spre Cotroceni a treia oară (VIDEO)
02 Oct 2009   •   10:47

Social-democraţii s-au reunit, vineri, într-un congres extraordinar, pentru lansarea candidaturii preşedintelui PSD, Mircea Geoană, la alegerile prezidenţiale care coincidecu ieşirea social-democraţilor de la guvernare. Evenimentul oferă liderului PSD un prilej de a-şi lansa a treia oraă candidatura pentru Cotroceni, după ce a mai făcut acest lucru odată în aprilie, iar a doua oară la mijlocul lunii mai. Dacă la a doua lansare, cel care anunţa validarea preşedintelui PSD de către Comitetul Executiv Naţional al partidului a fost preşedintele CN, Adrian Năstase, de această dată, preşedintele de onoare, Ion Iliescu a fost mandatat să citească rezoluţia prin care Geoană devine, prin cu unaminitatea delegaţilor, propunerea social-democraţilor pentru Cotroceni.

În faţa a peste 12.000 de delegaţi şi membri de partid, liderul social-democraţilor îşi va prezenta astăzi oferta şi programul politic cu care va veni în faţa electoratului pe 22 noiembrie, în contextul ieşirii PSD de la Guvernare, o oportunitate bună pentru lansarea de atacuri la adresa PDL rămas la guvernare şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Ritmurile remixate ale Odei Bucuriei, sloganul "Mircea Geoană preşedinte!", pancarte agitate şi steaguri fluturând au constituit atmosfera în care şi-a făcut apariţia Mircea Geoană, aspirant la fotoliul de preşedinte. Amfitrion şi maetrsu de ceremonii, însuşi liderul PSD, Marian Vanghelie despre care se spune că ar fi mobilizat numai el pentru acest Congres aproape 3000 de oameni din structurile de partid bucureştene.
"Suntem mulţi şi suntem puternici", a spus Mircea Geoană în deschiderea Congresului, în încercarea de a-şi îmbărbăta colegii, proaspăt intraţi în opoziţie şi a transmite un mesaj de unitate către proaspeţii şomeri social-democraţi din serviciile deconcentrate.


MIRCEA GEOANĂ, INTRARE TRIUMFALĂ LA CONGRESUL PSD


În primăvară, la începutul lunii aprilie, comitetul executiv al PSD decidea în unanimitate ca Mircea Geoană să fie candidatul partidului la fotoliul prezidenţial din Cotroceni.

La o lună şi ceva de la acea dată, liderul PSD, Marian Vanghelie i-a pregătit o lansare festivă. Peste 10.000 de social-democraţi au fost aduşi de acesta din judeţele limitrofe Bucureştiului pentru a-l aclama la scenă deschisă pe Geoană la Romexpo.

Conform însă statutului PSD, candidatul la preşedinţie trebuie aprobat atât de Comitetul Executiv al partidului, cât şi de congres.

PSD a amânat Congresul la care trebuia să aibă loc a treia lansare a lui liderului PSD în cursa pentru prezidenţiale pentru 2 octombrie, în loc de 27 septembrie, cum fusese programată iniţial. Cauzele amânării au fost multiple: social-democraţii au dorit ca lansarea candidatului lor să nu fie umbrită de alte evenimente. A contat şi intenţia primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu de a-şi oficializa candidatura la prezidenţiale până la finalul lunii septembrie, dar mai ales planul lui Geoană de a se "vinde" cât mai bine mediatic ca singura alternativă viabilă la o eventuală candidatură a actualului şef al statului, Traian Băsescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro


×
Subiecte în articol: PSD Mircea Geoană alegeri prezidentiale
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close