Antena 3 CNN Politică Candidatură sub semnul protestelor sindicale: Oprescu se lansează astăzi în cursa pentru Cotroceni

Candidatură sub semnul protestelor sindicale: Oprescu se lansează astăzi în cursa pentru Cotroceni

Candidatură sub semnul protestelor sindicale: Oprescu se lansează astăzi în cursa pentru Cotroceni
Sursa foto: Sorin Oprescu
05 Oct 2009   •   10:36

Primarul Capitalei, Sprin Oprescu îşi va anunţa luni-după amiază, candidatura la preşedinţia ţării. Programată pentru ora 16:00, lansarea are loc în ziua în care sindicatele care reprezintă pe o bună parte din funcţionarii bugetari au lansat o grevă generală şi proteste la nivel naţional împotriva salarizării unice şi a legii reorganizării. dintre toţi candidaţii care şi-au anunţatta intrarea în cursa prezidenţială, Sorin Oprescu este singurul care experienţa unei confruntări electorale de campanie cu actualul preşedinte Traian Băsescu. Cei doi au mai luptat unul împotriva celuilalt în 2000 când Băsescu a reuşit să câştige Primaria Capitalei la o diferenţă de voturi foarte mică.

Lansarea lui Oprescu ar avea loc la două zile după anunţurile preşedintelui Băsescu şi europarlamentarului George Becali privind candidatura la Preşedinţie, şi la trei zile după congresul de lansare în cursa pentru Cotroceni a liderului PSD Mircea Geoană. Amânată de ceva vreme, datorită frământărilor politice care au confiscat această perioadă atenţia mass-mediei dar şi necesităţii asigurării logisticii şi echipei de campanie la nivel naţional, candidatura lui Oprescu este privită, oficial şi public, de rivalii săi politici ca insignifiantă pentru afectarea propriilor lor şanse electorale.

Din postura de candidat independent, Oprescu ar putea însă avea şanse destul de mari în a aduna în special voturile social-democraţilor nemulţumiţi de ieşirea de la guvernare, a păturii mijlocii de votanţi, dar şi din zona bazinului electoral de nehotărâţi sau chiar a unei părţi din cei care au preferat în ultimii ani să nu-şi mai exercite dreptul de vot datorită neregăsirii intereselor lor în ofertele candidaţilor care au concurat la scrutinele trecute.

Succesul lui Oprescu ca independent a fost testat deja în cursa pentru Primăria Capitalei. În aprilie 2008 a preferat ieşirea din PSD, nemulţumit că nu a fost propus drept candidat al partidului pentru această funcţie, a concurat ca independent şi a reuşit să-l bată pe principalul său contracandidat, democrat-liberalul Vasile Blaga.

Oprescu s-a confruntat electoral şi cu actualul preşedinte Traian Băsescu. În 2000, când a candidat pentru a doua oară pentru Primaria Generală a Bucureştiului, a fost învins de Băsescu la o diferenţă foarte mică, însă atunci beneficia de logistica PSD al cărui candidat era.

În prezent, Oprescu încearcă să atingă Cotroceniul cu degetul tot din postura de independent. Sondajele de opinie îl creditează cu procente formate din două cifre. Rămâne de văzut dacă aceste prognosticuri se vor confirma la alegerile din 22 noiembrie în condiţiile în care el suferă de un handicap major: lipsa unei logistici puternice la nivel naţional. Spre deosebire de alţi candidaţi cu partide politice în spate, Oprescu nu beneficiază de filiale de partid şi nici de o reţea de aleşi locali în stare să mobilizeze eficient electoratul sau să-i promoveze mesajul şi oferta politică către votanţi.

Cel care s-a ocupoat de organizarea campaniei sale, fostul social-democrat Octava Cozmâncă pare a fi mizat pe atragerea unei pături semnificative de pesedişti de partea lui Sorin Oprescu, mai ales din teritoriu, care să ofere premisele organizării unui staff de campanie la nivelul fiecărui judeţ. Această speranţă nu s-a materiazat însă până în prezent la nivelul dorit. Surse apropiate cercuriloor primarului Capitalei susţin că de altfel Cozmâncă nu ar mai ocupa calitatea de coordonator al campaniei, şi ca un posibil semn de întărire a caracterului său de candidat independent.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close