Antena 3 CNN Politică Candidaturile pentru şefia PNL şi prezidenţiale, condiţionate de Antonescu de Congres

Candidaturile pentru şefia PNL şi prezidenţiale, condiţionate de Antonescu de Congres

Candidaturile pentru şefia PNL şi prezidenţiale, condiţionate de Antonescu de Congres
Sursa foto: Crin Antonescu
30 Ian 2009   •   14:23

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, că îşi va depune candidatura pentru şefia partidului şi pentru preşedinţie, numai în cazul în care congresul extraordinar la partidului va avea loc în luna martie. El a menţionat că împărtăşeşte o opinie deja larg răspândită în partid, anume aceea că ?preşedintele partidului trebuie să fie şi candidatul la preşedinţie al PNL-ului pentru competiţia electorală prezidenţială din acest an". Potrivit unor surse din PNL, vicepreşedintii Ludovic Orban şi Crin Antonescu, au demarat deja o campanie la nivelul filialelor din teritoriu pentru a forţa organizarea unui congres extraordinar în luna martie.
"Dacă şi numai dacă va avea loc un congres extraordinar există posibilitatea să depun candidatura la aceste două funcţii, în ordinea în care se vor vota, dacă ele se vor vota. Eu sunt convins că e nevoie de un congres extraordinar extraordinar în martie. Prima variantă ar fi să se decidă un congres extraordinar, care probabil va avea pe agendă şi desemnarea unui candidat la preşedinţie şi există posibilitatea, în cazul unei susţineri consitente, să candidez pentru aceste funcţii ( preşedinte al PNL şi candidat PNL la prezidenţiale - nr). A doua ipoteză, în care nu se convoacă un congres extraordinar şi se ia hotărârea congresului pentru 2010, situaţie în care, aşa cum gândesc eu lucurile, PNL pierde startul şi din acel moment eu nu mai sunt preocupat de formulele pe care le putem găsi mai târziu pentru candidatul la preşedinţie ", a susţinut Antonescu, citat de Mediafax.
Pe de altă parte, liberalul s-a declarat în favoarea propunerii liberalului Relu Fenechiu, potrivit căreia competiţia internă dintre contradidaţii PNL la preşedinţie ar trebui să imite modelul SUA.
"Este o variantă care ar fi o premieră interesantă, o variantă seducătoare. Nu am nimic împotriva ei, dacă am fi în această situaţie eu cred că nu am avea decât de câştigat, noi cei din PNL, cu o singură condiţie, ca toate aceste alegeri primare să se desfăşoare până în martie, până la data congresului extraordinar. Orice variantă care întârzie lucrurile, orice zi pierdută după mijlocul lunii martie pentru PNL le consider dăunătoare", a apreciat Antonescu.
Vicepreşedintele liberal a mai afirmat că Teodor Meleşcanu nu şi-a anunţat încă intenţia de a concura pentru prezidenţiale, dar ar putea ar fi "o candidatură serioasă".
Semnături pentru Congres, adunate de tandemul Orban-Antonescu
Preşedintele PNL,Călin Popescu Tăriceanuîncearcă să amâne congresul dorit de Antonescu până în 2010, pentru a avea timp să-şi reconsolideze poziţia şubrezită de modul defectuos în care a negociat eventuala intrare la guvernare a partidului după ultimele alegeri parlamentare. La Delegaţia Permanentă din 4 februarie, Tăriceanu are de gând să propună ca stabilirea candidatului pentru alegerile prezidenţiale să aibă loc în urma unui Consiliu Naţional, care va fi convocat în martie.
"Vom discuta la Delegaţia Permanentă din luna februarie şi vom stabili şi când şi cum ne desemnăm candidatul prezidenţial, fie prin nişte alegeri primare în interiorul partidului, fie prin formula strict statutară a unui Consiliu Naţional, pe care îl putem ţine împreună cu un Congres extraordinar sau separat. Sper să găsim cel mai bun candidat la preşedinţia României şi să facem după aceea campanie vreme de nouă luni să câştigăm preşedinţia României. este ceea ce ne interesează în acest an", a susţinut Bogdan Olteanu, purtător de cuvânt al PNL.
Până în acest moment trei nume sunt vehiculate drept potenţiali candidaţi pentru alegerile prezidenţiale: Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Crin Antonescu.
Vicepresedinţii PNL,Ludovic Orban şi Crin Antonescu caută însă să forţeze desemnarea în această primăvară a candidatului pentru Cotroceni în cadrul unui Congres. Ei mizează pe sprijinul filialelor din teritoriu pentru a impune o astfel de decizie la centru. Potrivit unor surse liberale, cei doi liberali au demarat deja în teritoriu o amplă campanie de strângere de semnături la nivelul filialelor PNL pentru a da impresia unui larg sprijin al membrilor de partid pentru organizarea unui congres extraordinar în luna martie. Antonescu, ajutat de Orban care este şi preşedintele Ligii aleşilor locali ai PNl a reuşit deja să adune sub acest steag organizaţiile din Arad, Bacău, Brasşov, Covasna, Gorj, Ialomiţa, Neamtţ, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.
În cealaltă tabără, Tăriceanu contează în demersul său de amânare mai mult pe filialele judeţene din est şi sud-est: Constanţa, Galaţi, Călăraşi, Brăila, şi pe susţinerea liberalilor din Iaşi şi Buzău.
marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close