Antena 3 CNN Politică Care este preţul aleşilor? Un deputat = 17.500 lei pe lună

Care este preţul aleşilor? Un deputat = 17.500 lei pe lună

Care este preţul aleşilor? Un deputat = 17.500 lei pe lună
06 Noi 2008   •   11:32

Fiecare contribuabil plăteşte un leu pentru salariile deputaţilor, într-o singură lună, chiar dacă aceştia sunt în vacanţă ocupându-se de alegeri. 5.000.000 de lei se cheltuiesc de la buget pentru luna în care aleşii nu vin la Parlament, fiind plecaţi în campanie. Datele au fost furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi publicate de Evenimentul Zilei.
Deputaţii îşi primesc salariile chiar şi atunci când se află în vacanţă, fie ea şi motivată de campania electorală. Cei care plătesc sunt contribuabilii, cu toate că indemnizaţia lunară a unui deputat se situează între 6 mii şi aproape 9 mii de lei.
Un calcul simplu ne arată că numai în perioada premergătoare alegerilor, de aproximativ o lună, 5 milioane de lei sunt necesare pentru a acoperi leafa a 325 de deputaţi, bani care provin de la cei aproape 5 milioane de salariaţi. În plus, o altă sumă, echivalentă a încă o indemnizaţie şi jumătate, este destinată lunar birourilor parlamentare.
Suma totală alocată de la buget, lunar, pentru întreţinerea fiecărui deputat, ajunge, astfel, la 17.500 de lei.
În aceste condiţii, cu atât mai grav este faptul că deputaţii şi-au luat vacanţă încă de pe 20 octombrie, adică cu câteva zile înainte de startul campaniei. Chiar şi cei care nu s-au înscris în cursa electorală, respectiv 69 de deputaţi.
Zilele libere au fost acordate de Biroul Permanent pe motiv de "activitate în teritoriu". Prezenţa în plen va mai fi necesară doar pentru şedinţa comună dedicată moţiunii de cenzură, pe 10 noiembrie şi, în cazul în care ordonanţa de urgenţă privind salariile profesorilor va ajunge la Cameră.
Indemnizaţii lunare brute - Camera Deputaţilor:
- preşedinte - 8.817 lei
- vicepreşedinte - 8.122 lei
- secretar / chestor / şef de comisie/ lider de grup parlamentar - 7.643 lei
- vicepreşedinte comisie - 7.168 lei
- secretar comisie - 7.080 lei
- deputat - 6.994 lei
Antena 3

×
Subiecte în articol: Camera Deputatilor contribuabili
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close