Antena 3 CNN Politică Care sunt condițiile puse de UDMR pentru a sprijini viitorul Guvern

Care sunt condițiile puse de UDMR pentru a sprijini viitorul Guvern

Care sunt condițiile puse de UDMR pentru a sprijini viitorul Guvern
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Oct 2016   •   16:16

 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, la Cluj, o parte a programului electoral al formaţiunii sale, ocazie cu care a arătat că va susţine viitorul guvern cu condiţia finalizării, printre altele, a autostrăzilor Transilvania Nord şi Transilvania Sud. 

'UDMR este singura formaţiune politică preocupată de construcţia autostrăzilor în Transilvania. Vom susţine activitatea viitorului Guvern cu condiţia finalizării autostrăzilor Transilvania Nord şi Transilvania Sud', se arată într-o sinteză a programului electoral al UDMR pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. 

Kelemen Hunor a declarat, într-o conferinţă de presă, că dezvoltarea Transilvaniei este foarte importantă pentru dezvoltarea României. 

'Noi spunem că Transilvania este pentru noi viitorul, pentru toţi cei care trăiesc în Ardeal, maghiari, români. Dezvoltarea Transilvaniei este extrem de importantă pentru dezvoltarea României, ceea ce este bun pentru Ardeal este bun şi pentru România, ceea ce este bun pentru noi toţi din Ardeal sunt convins că este bun şi pentru toţi cetăţenii României. Pentru comunitatea maghiară, alegerile parlamentare în acest an au trei mize majore: viitorul maghiarilor în Transilvania, siguranţa comunităţii - în ceea ce priveşte păstrarea, dezvoltarea identităţii etnice, dar şi siguranţa socială şi nu numai - şi înnoirea reprezentării politice', a menţionat preşedintele UDMR. 

Printre altele, UDMR mai solicită asfaltarea drumurilor din mediul rural şi construirea drumurilor expres, iar un alt obiectiv important 'este ca între două colţuri ale Transilvaniei călătoria cu trenul să dureze cel mult 5 ore, şi nu 9, cum este în prezent'. În context, UDMR consideră că este necesară reabilitarea transportului feroviar, modernizarea trenurilor şi a reţelelor de cale ferată. 

De asemenea, UDMR susţine eliminarea birocraţiei inutile şi a influenţei Bucureştiului în deciziile locale, iar în acest sens propune desfiinţarea instituţiei prefectului din judeţe şi o formă de reorganizare regională care să confere drept de decizie deplină localităţilor din Transilvania. 

De asemenea, UDMR doreşte o nouă Constituţie şi respectarea promisiunilor făcute maghiarilor în 1918. 

'Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire şi crearea României moderne, cerem respectarea promisiunilor făcute maghiarilor în 1918, la Alba Iulia. Propunem încheierea unui nou acord de convieţuire interetnică. (...) Ne dorim o nouă Constituţie, nu amendarea actualei legi fundamentale. Vrem o Constituţie modernă, care să admită comunitatea maghiară din România ca factor constituant al statului', se mai arată în programul electoral al UDMR. 

Kelemen Hunor a mai spus că, printre altele, UDMR propune ca, în secuime, limba maghiară să fie a doua limbă oficială, dar şi reducerea pragului pentru folosirea limbii materne în administraţie, de la 20 la 10%. 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close