Antena 3 CNN Politică Carmen Dan: Comisia susține aderarea României la Schengen

Carmen Dan: Comisia susține aderarea României la Schengen

Carmen Dan: Comisia susține aderarea României la Schengen
07 Feb 2019   •   18:17

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut o conferință de presă, joi, după reuniunea informală a miniştrilor afacerilor interne care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Carmen Dan a spus despre Comisia Europeană că este de acord ca România să adere la spațiul Schengen.

„Mă bucur să mă aflu alături de Comisarul european Dimitris Avramopoulos, prezența domniei sale fiind o dovadă în plus că Președinția română și a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană au priorități comune și lucrează foarte bine împreună. Sunt convinsă că această colaborare va conta în mod determinant în rezolvarea dosarelor dificile pe care le avem de gestionat.

Sunt multe dosare dificile, cu care Uniunea se confruntă și pe care noi ni le-am asumat. Ni le-am asumat pentru că ne dorim ca Președinția României la Consiliul UE să însemne un moment de dezvoltare a capacităților europene în domenii esențiale. Și pentru că vorbeam de acest angajament, vreau să remarc obținerea acordului politic pe dosarul privind interoperabilitatea sistemelor de informații la nivelul Uniunii Europene, în urma trialogului de marți. Este un prim pas înainte într-un dosar foarte important pentru ceea ce înseamnă siguranța și securitatea spațiului european și o prioritate pentru președinția noastră”, a spus Carmen Dan. 

„În privinţa spaţiului Schengen, discuţiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt şi mediu pe care statele membre le consideră a fi necesare pentru a restabili buna funcţionare a acestei zone, funcţionare afectată de crizele generate de terorism şi migraţie prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. În context, a existat o tatonare a statelor membre în ceea ce priveşte extinderea spaţiului Schengen, în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de securitate. Ca preşedinte în exerciţiu al Consiliului JAI, dar mai ales ca ministru de Interne român, voi continua discuţiile la nivel bilateral cu miniştrii de Interne ai statelor care se opun acestui proces de extindere, având convingerea că acest efort va fi unul susţinut şi de colegii mei din Guvern şi de către preşedintele României.

Ne-am dorit să existe această tatonare şi astăzi s-a făcut un tur de masă şi am reluat discuţiile inclusiv în ceea ce priveşte extinderea spaţiului Schengen. Este încurajator şi chiar în cursul dezbaterilor am adresat mulţumiri speciale celor care, cu optimism, au analizat şi au transmis gândul lor pozitiv şi dorinţa ca România şi Bulgaria să adere la spaţiul Schengen chiar pe mandatul preşedinţiei noastre. Pentru noi ar fi o mare bucurie meritată, am muncit pentru asta, ne comportăm ca un membru de facto al spaţiului Schengen şi am îndeplinit absolut toate condiţionalităţile”, a mai spus ministrul. 
 

 

 

×
Subiecte în articol: carmen dan
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close