Antena 3 CNN Politică Cătălin Baba a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de învăţământ

Cătălin Baba a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de învăţământ

Cătălin Baba a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de învăţământ
Sursa foto: Foto: INTACT Images
08 Feb 2012   •   16:38

Cătălin Baba, ministrul nominalizat de PDL pentru portofoliul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a primit, miercuri, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, în lipsa membrilor din partea opoziţiei, informează Mediafax.
   
El a declarat la audiere că a fost "o onoare" să facă parte ca secretar de stat din echipa fostului ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.
   
Baba a arătat că legea educaţiei naţionale, "aşa cum este ea, a reprezentat un mare pas înainte" şi se aplică de anul trecut, iar Ministerul Educaţiei, "aşa cum este el", a reuşit să elaboreze cea mai mare parte a legislaţiei secundare de aplicare.
   
Baba a precizat că cele cinci priorităţi ale mandatului său vor fi: sporirea accesului la educaţia de calitate, îmbunătăţirea sectorului de cercetare, gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate deja prin legea bugetului de stat, continuarea elaborării legislaţiei secundare, precum şi asigurarea calităţii şi excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat".

Baba: Doresc o uniformizare a ţinutei elevilor, nu neapărat o uniformă
   
Cătălin Baba a menţionat şi unele probleme care necesită "rezolvare rapidă", prima fiind cea a înfiinţării clasei pregătitoare. Totodată, finalizarea unei noi curricule care să rezolve "gradul prea mare de încărcare a elevilor la clasă", precum şi sporirea numărului de grădiniţe prin construcţia unora noi şi reabilitarea celor vechi, dar şi continuarea achiziţiilor, se află între problemele menţionate de Baba.
   
Întrebat în legătură cu posibilitatea introducerii uniformelor în învăţământul preuniversitar, el a spus că se doreşte "o uniformizare şi o standardizare a ţinutei elevilor, nu neapărat o uniformă", însă aceasta va trebui să ţină cont şi de resursele financiare.

Baba: Experţi străini vor ajuta la realizarea unui sistem al programelor de studiu
   
În învăţământul superior, "ministerul va trebui să continue clasificarea şi ierarhizarea programelor de studiu, proces care va presupune şi vizite la faţa locului ale unor experţi străini, lucru care nu a mai fost făcut în România", a subliniat el, adăugând că va fi acordată prioritate "programelor de studii care oferă maximum de calitate", pentru că doar aşa se va ajunge ca "România să aibă măcar o universitate" în clasamentul primelor 500 ale lumii.
   
El a mai anunţat şi pregătirea abilitării din acest an a cadrelor didactice universitare tinere, cu performanţe, de a conduce doctorate.
   
Întrebat în privinţa dialogului cu partenerii sociali, Baba a spus că acesta va trebui îmbunătăţit pentru a le "explica mai bine o parte din legislaţia secundară care ar putea să ridice unele probleme". El a arătat că va încerca să implice mai mult asociaţiile profesionale ale cadrelor didactice care "au intrat într-un cont de umbră pentru că s-a pus lumina mai mult pe sindicate".

Baba menţionează posibilitatea introducerii sistemului de afterschool
   
Senatorul PDL Mihaela Stoica i-a cerut să promoveze creşterea numărului de ore de sport pentru învăţământul primar la cel puţin la trei ore pe săptămână, cum este recomandarea Parlamentului European, dar să ţină cont că în ţările nordice se fac chiar şi patru-cinci ore pe săptămână.
   
"Avem nevoie de copii în primul rând sănătoşi", a subliniat ea.

"Este o presiune mare pe curricula, pentru că şi profesorii de Română vor mai multe ore de Română. Soluţia este după părerea mea programul de şcoală după şcoală, care să cuprindă şi activităţi de sport, practice, de distracţie, în funcţie de cum consideră şi autorităţile şi comunitatea locală", i-a răspuns Baba.


×
Subiecte în articol: Catalin Baba ministru pdl
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close