Antena 3 CNN Politică Cătălin Ivan: „Ce lipsește României în acest moment este un proiect de țară în Europa"

Cătălin Ivan: „Ce lipsește României în acest moment este un proiect de țară în Europa"

Cătălin Ivan: „Ce lipsește României în acest moment este un proiect de țară în Europa"
Sursa foto: FOTO: Agerpres
20 Oct 2017   •   23:26

Noi nu știm în această clipă ce ne dorim ca țară de la Europa, care sunt strategiile ca noi să atingem obiective clare, concrete pentru România, a declarat vineri europarlamentarul Cătălin Ivan.

„Ce lipsește României în acest moment este un proiect de țară în Europa. Practic, noi nu știm în această clipă ce ne dorim ca țară de la Europa, care sunt strategiile ca noi să atingem obiective clare, concrete pentru România, pentru românii care trăiesc în țară, pentru românii care trăiesc sau lucrează în alte state membre ale UE. În acest moment noi suntem doar niște administratori, sau vom fi atunci când vom avea președinția, ai intereselor altor state. Alții, precum Ungaria, Polonia, chiar și Bulgaria sau statele mari — Franța, Germania, Italia — știu exact ce vor de la UE, știu de ce au intrat în UE, de ce au construit această Uniune. Vă spun, după aproape opt ani de experiență în Parlamentul European, în acest moment probabil România este singura țară care nu are nicio miză directă națională în dezbaterile europene. Este foarte mare păcat. Sunt oportunități foarte mari care se pierd", a declarat Cătălin Ivan.

Pentru a găsi proiectul de țară, susține politicianul, ar trebui să existe un dialog real și dezbateri între clasa politică și întreaga societate și mediul academic.

„Doar dacă parlamentul național, cu universitățile din România, cu societatea civilă vor avea dezbateri ca cea de astăzi, și se va creiona un proiect național european și vom ști și noi, europarlamentarii, și toți oficialii care reprezintă România care este mandatul nostru în Europa, care sunt obiectivele importante pentru România de la care nu facem rabat și pe care trebuie să le urmăm cu toții. În rest, așa, aleatoriu, conjunctural, după ureche, nu vom atinge niciun obiectiv important", a spus Cătălin Ivan.

Europarlamentarul s-a aflat vineri la Iași pentru a lua parte la o dezbatere cu tema „Dezvoltarea regională și reforma politicii de coeziune post-2020". Manifestarea, inclusă în programul 'Zilelor Universității Alexandru Ioan Cuza' din Iași, face parte din evenimentele organizate în vederea pregătirii președinției române a Consiliului UE.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: romaniei Catalin Ivan Europa tara
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close