Antena 3 CNN Politică ?Cavaleria? lui Mitrea, pe făraşul lui Geoană. Hrebenciuc îşi achită poliţele pe seama ?finului? Nicolicea

?Cavaleria? lui Mitrea, pe făraşul lui Geoană. Hrebenciuc îşi achită poliţele pe seama ?finului? Nicolicea

?Cavaleria? lui Mitrea, pe făraşul lui Geoană. Hrebenciuc îşi achită poliţele pe seama ?finului? Nicolicea
Sursa foto: Miron Mitrea
13 Feb 2009   •   15:34

Conducerea centrală a PSD a trecut la neutralizarea puținilor susținători care mai gravitează în jurul senatorului Miron Mitrea. Slabele rezultate electorale și nevoia de reorganizare a filialelor conduse de apropiații lui Mitrea constituie pretextul perfect pentru desfășurarea de alegeri interne și impunerea unor oameni maleabili în aceste mici focare de rezistență. Prima victimă este liderul PSD Mehedinți, Eugen Nicolicea, deputat și fin al lui Mitrea, a cărui soartă a fost deja decisă de conducerea partidului. Viorel Hrebenciuc plătește astfel polițele celui care a încercat să-l dea jos din fruntea grupului deputaților PSD. Surse din cadrul PSD susțin că semnalul ce va fi dat la Mehedinți va declanșa schimbări și la nivelul celorlalte filiale apropiate lui Miron Mitrea, inclusiv a filialei Vrancea, conduse de Oprișan.
Rândurile cavaleriei cu care Mitrea se mândrea că va ataca beregata lui Geoană s-au tot subțiat în ultimele două luni. Unii au fost mituiți cu funcții pentru favoriții lor, cazul tandemului constănțean Nicușor Constatinescu- Radu Mazăre. Alții, mai slabi de înger, precum baronul de Vrancea, Marian Oprișan au schimbat taberele pentru a supraviețui politic. Micul nucleu care rămas în jurul lui Mitrea este pe punctul de a fi demantelat bucată cu bucată de către Mircea Geoanaă, asistat de Viorel Hrebenciuc.
Tactica lui Hrebenciuc: Divide et impera!
Deputatul Eugen Nicolicea are zilele numărate la conducerea organizației județene a PSD Mehedinți, susțin sursele citate. Ultimele critici acide făcute de Miron Mitrea la adresa liderului PSD Mircea Geoană, dar și a ?toxicului? Viorel Hrebenciuc, i-a făcut pe cei doi să decidă neutralizarea partizanilor acestuia ca reacție de răspuns.
Mai mult decât atât, Viorel Hrebenciuc nu a uitat afrontul adus de Nicolicea. Deputatul de Mehedinți a încercat, la începutul noii sesiunii legislative, să candideze împotriva sa pentru postul de lider al grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaților. La acea vreme, Nicolicea l-a acuzat pe Hrebenciuc că nu a apărat interesele partidului în negocierile purtate cu PDL și a cerut alegeri pentru funcția deținută de rivalul său. A fost pentru prima când Hrebenciuc s-a confruntat cu o opoziţie făţişă din partea propriilor colegi de partid, el conducând aproape neîntrerupt grupul deputaţilor PSD din 2000 până în prezent. Chiar dacă a ieșit învingător la voturi, Hrebenciuc nu a uitat și nici nu a iertat, ne-au declrat sursele citate.
În debarcarea finului lui Mitrea, Geoană și Hrebenciuc s-au folosit de trădarea ?locotenentului? lui Nicolicea, Adrian Duicu, care ar putea fii recompensat cu șefia filialei mehedințene. Nicolicea nu se află la prima lovitură de acest gen. Anterior, el a fost scos din Biroul Permanent al Camerei Deputaților și trecut în postura de deputat de rând, tot ca o consecință a conflictului său de natură personală cu Hrebenciuc.
Eugen Nicolicea este emble­matic pentru filiala PSD Mehe­dinţi, multă vreme jucând un rol important şi la nivel central. Este finul lui Miron Mitrea, a cărui soţie, Manuela, a fost desemnată deputat de Mehedinţi două legis­la­turi con­se­cutive, între 2000 şi 2008. Nico­licea a ocupat, în legislatura tre­cută, chiar şi funcţia de vicepre­şedinte al Camerei De­pu­taţilor, iar talentul său în chichițele juridice au servit PSD pentru a dejuca încercările fostei alianțe D.A. de schim­bare a majorităţilor consiliilor ju­de­ţene din Bistriţa-Năsăud şi Vran­cea.
Cum Nicolicea a reușit să-și construiască o poziție solidă în județ de-a lungul a cinci mandate ca președinte al acestei filiale, Mircea Geoană s-a folosit de ambițiile de mărire ale președintelui executiv al organizației, Adrian Duicu și de unele orgolii locale pentru a submina poziția finului lui Mitrea.
Profitând de vântul schimbări și sprijinit de o mare parte din primarii social-democraţi locali, Duicu se pregătește pentru alegerile interne care vor avea loc în această primăvară pentru șefia filialei. Conform acelorași surse, pe masa lui Geoană a ajuns deja o hârtie de sprijin pentru Adrian Duicu, semnată de primarii și șefii de organizații mehedințeni, o tactică pusă la cale din vreme pentru a demonstra izolarea lui Nicolicea.
Pretextul a fost folosit cum trebuie de liderul PSD care, în ultima ședință a Biroului Permanent al partidului a dispus, cu acordul celorlalți colegi social-democrați, ca Adrian Duicu să preia interimar conducerea filialei PSD Mehedinți, până la alegerile din luna martie.
În luarea acestei decizii au contat și slabele rezultate electorale obținute de această filială în ultimii doi ani. Declinul filialei con­duse de Eugen Nicolicea a în­ceput în 2006, când majoritatea pri­marilor PSD din Mehedinţi au sărit în barca PD. La alegerile locale din 2008, PSD a rămas cu doar 19 din cele 66 de primării din judeţ, a pierdut şefia Consiliului Ju­deţean Mehedinţi, majoritatea în Consiliul Local al municipiului Drobeta-Turnu-Severin şi trei din cen­trele urbane ale judeţului, Tur­nu-Severin, Orşova şi Baia de Aramă. Până și Nicolice a a câțtigat în extremis mandatul de parlamentar în colegiul unininominal în care a candidat.
Contactat telefonic, Nicolicea nu s-a arătat prea surprins de deciziile luate la centru, însă a precizat că până nu primește o înștiințare oficială, el rămâne șeful PSD Mehedinți. ?Nu am primit încă nimic de acest gen. Știu că vom avea alegeri interne la nivelul fiecărei filiale în perioada 20 februarie-20 aprilie așa cum a decis Biroul Permanent al PSD? ne-a declarat Nicolicea.
Candidaturi de vicepreședinți PSD, construite pe rămășițele aripii Mitrea
Înlocuirea lui Nicolicea din fruntea filialei mehedințene reprezintă startul trecerii pe linie moartă a tuturor susținătorilor aripii Mitrea, ne-au mai declarat aceleași surse. De această reglare de conturi caută să tragă foloase liderul PSD București, Marian Vanghelie și președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, ambii vizând obținerea unor posturi de vicepreședinți la viitorul Congres al partidului.
Dintre cele șapte filiale vizate de reorganizare, cinci erau cotate, în ianuarie, ca fiind fidele lui Mitrea. Vrancea, Mehedinţi şi Neamţ era date ca sigure în tabăra lui Mitrea. Dezertarea de ultim moment la baronului de Vrancea, Marian Oprișan nu a convins liderii PSD, care, conform surselor citate, i-ar pregăti debarcarea. Într-o situație similară s-ar afla și nemțeanul Ionel Munteanu, care și-a pus serviciile în slujba lui Mitrea, după ce nu a mai fost confirmat ca secretar al Camerei Deputaților.
Loialitatea filialei Constanța față de conducerea centrală era pusă sub semnul întrebării datorită alianțelor conjucturale pe care Nicușor Constatinescu și primarul Radu Mazăre le-au avut de-a lungul timpului cu Mitrea. Cei doi au fost însă atrași sptre tabăra lui Geoană, protejatul lor, Nicolae Nemirschi, fost viceprimar al Constanţei, fiind uns ca ministru al Mediului.
La Tulcea, legăturile de prietenie dintre Mitrea şi baronii locali din perioada guvernării Năstase sunt arhicunoscute, în special cele cu pe atunci deputatul Dan Verbina, dar şi cu preşedintele Trifon Belacurencu.
Ironia sorții, de schimbarea conducerii filialei tulcene se va ocupa însuși Nicușor Constantinescu, recompensat de Geoană pentru serviciile aduse. Baronul constănțean este pe punctul de a-și extinde influența politică asupra întregii Dobroge, ca un preambul la candidatura pe care și-o va depune la viitorul Congres pentru un post de vicepreședinte al partidului. Tot un post de vicepreședinte ar dori și Oprișan, dar numele acestuia este vehiculat în partid printre viitorii maziliți de conducerea centrală a PSD.
Unul dintre adversarii importanți ai senatorului PSD, bucureșteanul Marian Vanghelie a fost mandatat cu restructurarea filialelor Giurgiu și Ilfov, aceasta din urmă fiind cunoscută pentru influența mare pe care Mitrea o avea în rândul membrilor săi. Curățenia pe care o va face liderul PSD București la nivelul acestor filiale îi va servi ca bază pentru depunerea candidaturii sale ca vicepreședinte social-democrat.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close