Antena 3 CNN Politică Cazanciuc: Încrederea în justiţie se construieşte greu; politicienii să fie mai reţinuţi când discută de justiţie

Cazanciuc: Încrederea în justiţie se construieşte greu; politicienii să fie mai reţinuţi când discută de justiţie

Cazanciuc: Încrederea în justiţie se construieşte greu; politicienii să fie mai reţinuţi când discută de justiţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    06 Iul 2014   •   17:14

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat cu prilejul aniversării Zilei Justiţiei că schimbarea mentalităţilor, încrederea în justiţie, în instituţiile statului se construiesc greu iar o condiţie esenţială este ca oamenii politici să fie mai reţinuţi atunci când discută de sistemul judiciar.

"Există mecanisme interne de control şi verificare, instituţii independente, care au atribuţii de a verifica activitatea judecătorilor şi procurorilor, CSM, la fel cum există şi căi de atac în instanţe. Trebuie să lăsăm aceste instituţii să-şi îndeplinească atribuţiile, să nu pronunţăm noi, cei de afară, sentinţe la adresa judecătorilor şi procurorilor, dar nici să nu punem etichete pe cei care sunt chemaţi să răspundă la un moment dat în faţa legii înainte ca ei să fie condamnaţi definitiv de o instanţă", a afirmat ministrul duminică, scrie Agerpres.

El a susţinut că trebuie, în același timp, să se înţeleagă că respectarea angajamentelor internaționale asumate în numele României este o chestiune de principiu, de încredere şi că nicio relaţie de colaborare, cu atât mai puţin una între state, nu se poate construi în lipsa ei.

"În proiectele noastre avem nevoie şi de sprijinul Parlamentului, care trebuie să susţină solicitările sistemului de justiţie şi să intervină, poate cu mai multă rapiditate, atunci când sunt transmise propuneri pentru corectarea şi îmbunătăţirea cadrului normativ", a susținut Cazanciuc.

Ministrul a adăugat că este convins că între cele trei puteri ale statului nu există diferenţe de viziune cu privire la drumul pe care România trebuie să-l parcurgă, dar că este cu certitudine nevoie de un dialog mai deschis, mai aplicat pentru o viziune comună asupra paşilor ce trebuie făcuţi.

Evenimentul prilejuit de Ziua Justiţiei a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul Curţii de Apel Bucureşti.

×
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close