CCR: Hotărârea Senatului în cazul Şova NU este constituţională. Tăriceanu: Senatul va respecta decizia Curţii. PNL cere reluarea votului

de M.Z.    |    06 Mai 2015   •   13:20
CCR: Hotărârea Senatului în cazul Şova NU este constituţională. Tăriceanu: Senatul va respecta decizia Curţii. PNL cere reluarea votului Foto: Agerpres

Update 13.20 - PNL cere reluarea votului pentru încuviinţarea arestării lui Dan Şova. Liderii partidului susţin că puterea are doar două variante după decizia CCR - fie reia votul, fie dă o hotărâre de încuviinţare a arestării lui Şova.

Liberalii sunt cei care au contestat la CCR hotărârea senatului prin care senatorul Şova a scăpat de procurorii DNA.

Update 13.03 - Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că instituţia pe care o conduce se va conforma deciziei Curţii Constituţionale în cazul Şova, dar a precizat că nu doreşte să facă alte comentarii până nu vede motivarea.
 
"Indiferent de decizia Curţii, Senatul se va conforma şi va pune în aplicare această decizie. Până la publicarea motivării, nu pot face niciun alt comentariu. 
 
Atunci vom lua act de decizie şi vom analiza motivarea, vom sesiza comisia juridică a Senatului care vine cu un punct de vedere, apoi îl supunem plenului Senatului", a spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu se întâlneşte la această oră cu membrii Biroului Permanent pentru a discuta despre decizia CCR.

 
Update 12.49 - Hotărârea Senatului de a respinge cererea de arestare a parlamentarului Dan Şova este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională.
 
Judecătorii au analizat astăzi sesizarea PNL prin care preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că s-a folosit de un articol neconstituţional pentru a-l scăpa pe parlamentarul Dan Şova de arestare.
 
Procedural, acum ar trebui să se mai voteze încă o dată.
 
La Senat are loc o şedinţă de urgenţă.


Update 10.47 - Votul în cazul arestării lui Şova ar putea fi reluat, dacă CCR va decide că hotărârea adoptată de Senat este neconstituţională. 
 
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că instituţia pe care o conduce nu ridică imunităţi şi nici nu încuviinţează arestarea unor deputaţi sau ale altor persoane.
 
"Noi nu ridicăm imunităţi. Azi vom spune dacă hotărârea e conformă cu Constituţia", a spus preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.


Ştirea iniţială 07.35

Cazul Şova ajunge astăzi din nou pe masa Curţii Constituţionale. 
 
Judecătorii discută sesizarea PNL cu privire la hotărârea Senatului de a nu încuviinţa arestarea parlamentarului Dan Şova. 
 
Liberalii au cerut magistraţilor CCR să constate neconstituţionalitate hotărârii Senatului în baza căreia s-a respins cererea de arestare a lui Dan Şova. 
 
Ei îl acuză pe preşedintele Senatului că a folosit de un articol neconstituţional pentru a-l scăpa pe parlamentar de arestare. 
 
Votul în cazul arestării lui Şova ar putea fi reluat, dacă CCR va decide că hotărârea adoptată de Senat este neconstituţională

Scandalul în cazul Şova a început pe 25 martie, când senatorul a scăpat de arestarea cerută de DNA, în baza unui vot controversat. Au fost 79 de voturi pentru şi 67 împotrivă. Deşi arestarea lui Şova a fost votată favorabil de majoritatea senatorilor prezenţi, rezultatul a fost considerat împotriva arestării, pentru că nu s-a întrunit o majoritate calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. 
 
Potrivit Constituţiei, cererile de arestare sunt încuviinţare cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi, însă regulamentul Senatului prevedea la acea dată o majoritate a senatorilor în funcţie. 
 
Ulterior, regulamentul a fost schimbat, însă tot lipsea o hotărâre scrisă de respingere a reţinerii şi arestării lui Şova. 
 
Curtea Constituţională a decis, pe 8 aprilie, că Senatul este obligat să redacteze hotărârea, să o comunice autorităţilor competente şi să o publice în Monitorul Oficial.   

Dan Şova se plânge de tergiversarea dosarului său

Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

 
Aproximativ 100 de persoane au protestat la Universitate, faţă de respingerea în Senat a arestării lui Dan Şova.

x close