Antena 3 CNN Politică CCR, instrumentul favorit de atac al PNL şi pentru rectificarea bugetară

CCR, instrumentul favorit de atac al PNL şi pentru rectificarea bugetară

CCR, instrumentul favorit de atac al PNL şi pentru rectificarea bugetară
Sursa foto: Ludovic Orban
27 Apr 2009   •   16:14

Parlamentarii PNL au fost mandataţi ca împreună cu parlamentarii UDMR să atace la Curtea Constituţională OUG privind rectificarea bugetară, în cazul în care va fi adoptată de Parlament cu actualele prevederi, a anunţat luni prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban. Conducerile celor două camere legislative au decis luni că
deputaţii şi senatorii se vor reuni, marţi, în şedinţă comună, pentru a dezbate ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară.
"Al doilea subiect discutat de BPC e legat de contestarea la CCR a OUG privind rectificarea bugetului pe mai multe motive de neconstituţionalitate care vor fi prezentate în cursul acestei săptămâni. Am mandadat grupurile parlamentare cărora le-am solicitat ca împreună cu UDMR să depună o sesizare de neconstituţionalitate. Vom ataca Legea de adoptarea a OUG dacă vor menţine prevederile neconstituţionale", a susţinut Ludovic Orban, după şedinţa conducerii PNL.
În opinia liderului PNL, respectivul act normativ ar încălca în două rânduri prrevederile constituţionale: prin nerespectarea principiilor autonomiei locale ca urmare a prevederilor legate de obligaţiile neconstituţionale impuse privitoare la derularea bugetelor legate şi prin reglementările de modificare a Codului Fiscal, care este o lege organică printr-o lege care este organică.
"O lege ordinară şi cu atât mai puţin o OUG nu poate să modifice o Lege cu caracter organic. Trei, nu s-au respectat procedurile constituţionale de aprobare, ordonanţa fiind aprobată fără consultarea reprezentanţiilor ai autorităţilor locale etc", a conchis Orban.

Iniţiativa iese astfel în întâmpinarea deciziei Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care au respins sesizarea PNL prin care se reclama faptul că dezbaterea ordonanţei de rectificare bugetară s-ar fi făcut fără cvorum în comisiile parlamentare de buget-finanţe. Conducerile celor două camere legislative au decis că
deputaţii şi senatorii se vor reuni, marţi, în şedinţă comună, pentru a dezbate ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară.

"Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au constatat că, deşi PNL a părăsit sala (la şedinţa comisiilor de buget-finanţe - n.r.), reprezentanţii PSD şi PDL au fost prezenţi şi cvorumul a fost întrunit", a explicat secretarul Camerei Deputaţilor Sever Voinescu (PDL)
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close