Antena 3 CNN Politică Ce cadouri au primit demnitarii în 2012. Blaga şi Anastase, în top. La polul opus, Antonescu

Ce cadouri au primit demnitarii în 2012. Blaga şi Anastase, în top. La polul opus, Antonescu

Ce cadouri au primit demnitarii în 2012. Blaga şi Anastase, în top. La polul opus, Antonescu
Sursa foto: Foto: Agerpres/Intact Images
de M.Z.    |    04 Ian 2013   •   09:42

Foştii şi actualii preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor au primit, în 2012, bunuri cu titlul gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol, excepţie făcând şeful Senatului, Crin Antonescu, cel care nu a primit niciun astfel de bun, în sesiunea septembrie-decembrie 2012, informează Mediafax.

Spre deosebire de Antonescu, fostul preşedinte al Senatului, Vasile Blaga, a primit în 2012 un ceas de mână marca Longines, în valoare de 700 de euro, pe care l-a lăsat în patrimoniul forului. De asemenea, Blaga a mai primit o carafă cu mâner de cositor fasonat, manufacturată, în valoare de 140 de euro, care a fost restituită la Cabinet, şi un tablou din mătase naturală, de 71 de euro, şi acesta restituit la Cabinet.

Fostul preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe a Senatului, Titus Corlăţean, a primit în 2012 un platou metalic în valoare de 40 de euro, o ediţie trilingvă a volumului "Musa Urud - Două călătorii în Urud", în valoare de 19 euro şi o plachetă acoperită cu plăcuţe de sidef reprezentând scena Cinei cea de Taină, în valoare de 60 de euro, toate cele trei bunuri fiind restituite primitorului.

Senatorul independent Mircea Geoană a primit în 2012 o plachetă de 25 de euro care se află în patrimonoul Senatului.

Au mai primit obiecte senatorii Georgică Severin, Dan Radu Ruşanu, Romeo Nicoară şi Viorel Badea (o coprină din bumbac în valoare de 20 de euro, restituită primitorilor).

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a primit în 2012 bunuri cu titlul gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol în exercitarea mandatului în valoare de 550 de euro. Anastase a primit o figurină de porţelan în valoare de 75 de euro, un set de porţelan în valoare de 50 de euro, un set de cafea din porţelan în valoare de 125 de euro, un obiect decorativ conţinând o podoabă lucrată în stil tradiţional beduin, în valoare de 150 de euro şi un obiect decorativ lucrat manual din sticlă, în valoare de 150 de euro. Toate bunurile primite de Anastase au rămas în patrimoniul instituţiei.

Actualul preşedinte al Camerei, Valeriu Zgonea, a primit în legislatura trecută bunuri cu titlu gratuit în valoare de 485 de euro. Astfel, Zgonea a primit un platou de ceramică, manufacturat, de la preşedintele Camerei Comunelor - John Bercow, în valoare de 175 de euro, un obiect decorativ cu însemnele Parlamentului European de la preşedintele acestei instituţii, Martin Schultz, în valoare de 150 de euro.

Zgonea a mai primit o vază de culoare roşie de la ambasadorul Chinei la Bucureşti, în valoare de 80 de euro şi un tricou de fotbalist, având inscripţionat "Belodedici", de la preşedintele Serbiei, în valoare de 80 de euro. Toate cele patru obiecte primite de Zgonea au rămas în patrimoniul instituţiei.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, care deţine funcţia din vara anului trecut, nu figurează în lista parlamentarilor care au primit obiecte cu titlu gratuit în acţiuni de protocol.

Potrivit legii, demnitarii trebuie să declare cadourile de peste 50 de euro primite în exerciţiul funcţiei. Cadourile estimate a valora până în 200 euro pot fi păstrate de demnitar, cele evaluate peste această sumă putând fi păstrate dacă demnitarul achită diferenţa între 200 euro şi valoarea cadoului respectiv.









×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close