Antena 3 CNN Politică Ce dotări are vila prezidenţială şi câţi bani au fost cheltuiţi pentru modernizarea ei

Ce dotări are vila prezidenţială şi câţi bani au fost cheltuiţi pentru modernizarea ei

Ce dotări are vila prezidenţială şi câţi bani au fost cheltuiţi pentru modernizarea ei
Sursa foto: Foto: www.presidency.ro
de M.Z.    |    04 Iun 2015   •   08:51

Preşedintele Klaus Iohannis a mers ieri la Neptun, pentru a verifica vila aflată în administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului şi a Protocolului de Stat (RA-APPS). 

 
Timp de trei ore, şeful statului s-a plimbat din cameră în cameră şi s-a interesat de dotările reşedinţei de vacanţă, folosită timp de zece ani de Traian Băsescu. 
 
Complexul de vile de la Neptun, construit în anii `60 pentru Nicolae Ceauşescu şi protipendada comunistă, a fost constant modernizat de Guvern. Numai în 2013, RA-APPS investea 1,5 milioane de euro pentru refacerea celor cinci vile. 
 
Vesela a fost înlocuită cu seturi noi din porţelan alb brodate cu fir de aur. Cele 500 de farfurii, castroane, boluri pentru supă şi 300 de salatiere au costat 8.000 de euro. 
 
Tot atunci, regia a mai cumpărat 28 de şezlonguri pentru plajă, frigidere, aspiratoare şi uscatoare de păr pentru care a mai plătit vreo 5.000 de euro, după ce în 2010 cheltuise 120.000 de euro pentru o centrală termică şi pentru o instalaţie de încălzire a apei din piscină. 
 
Complexul de vile are propriul parc şi lac cu lebede. Aici mai există un foişor pentru relaxare, dar şi o piscină interioară. 
 
Şeful statului beneficiază de o bucătărie proprie, de o sală de conferinţe şi chiar de un minirestaurant. Mai are un salon mare, o sală de recepţii, sală pentru dineuri oficiale, cabinet de lucru şi un salon oval. 
 
Vila de protocol de la Neptun a devenit faimoasă pentru că acolo îşi petrecea vacanţele familia Ceauşescu. Apoi, obiceiul a fost preluat de următorii şefi de stat. Traian Băsescu, spre exemplu, mergea în fiecare vară la Neptun, împreună cu soţia sa. Tot la Neptun l-a primit şi pe George Bush, pe vremea când era preşedinte al Statelor Unite, în perioada Summitului NATO, care a avut loc în România. Tot aici îşi primea an de an colegii de facultate de la Institutul de Marină. Şi premierul Emil Boc a fost vara în vila de la Neptun. 
 
Celelalte patru vile sunt folosite de premier, şefii celor două Camere ale Parlamentului şi judecătorii Curţii Constituţionale.
 
 
Cheltuieli pentru modernizare 2013 - 1.500.000 de euro
- veselă
- aparatură electrocasnică
- şezlonguri
 
 
Cheltuieli pentru modernizare 2010 - 120.000 de euro
- centrală termică 
- instalaţie încălzire piscină 
 
 
Complexul RA-APPS Neptun - 5 vile de protocol
- parc natural
- lac artificial
- dig pentru promenadă
- minirestaurant
- foişor
 
 
Dotări vilă prezidenţială:
 
- piscină interioară
- bucătărie interioară
- sală de conferinţe
- salon
- sală pentru recepţii
- sală pentru dineuri
- cabinet de lucru
- cabinet oval
Sursa: RA-APPS

×
Subiecte în articol: Neptun vila Klaus Iohannis
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close