Antena 3 CNN Politică Ce rost mai au declaraţiile de avere? Miniştrii fără maşină: Sandu, Cseke, Videanu, Kelemen şi Baconschi

Ce rost mai au declaraţiile de avere? Miniştrii fără maşină: Sandu, Cseke, Videanu, Kelemen şi Baconschi

Ce rost mai au declaraţiile de avere? Miniştrii fără maşină: Sandu, Cseke, Videanu, Kelemen şi Baconschi
Sursa foto: Teodor Baconschi
08 Ian 2010   •   12:03

Declaraţiile de avere ale aleşilor ar trebui să reprezinte un semn de transparenţă faţă de opinia publică. Astfel, toţi cetăţenii pot afla care este averea politicienilor şi în ce măsură cariera politică i-a ajutat sau nu în planul afacerilor. Totuşi, recentele declaraţii de avere publicate de miniştrii din cabinetul Boc par să arunce în derizoriu aceste declaraţii de avere, în condiţiile în care nu mai puţin de cinci demnitari susţin că nu deţin nici o maşină proprietate personală. Aceştia sunt: Teodor Baconschi, Adriean Videanu, Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Gabriel Sandu.

Dacă la ministrul de externe, Teodor Baconschi, mai poţi crede că declaraţia de avere respectă realitatea, în condiţiile în care numele său nu a fost legat în ultima vreme de mediul de afaceri, ci doar de spaţiul diplomatic unde a beneficiat mereu de maşină de serviciu, în cazul unor nume precum Adriean Videanu sau Kelemen Hunor este greu de crezut de către opinia publică faptul că nu ar fi reuşit să-şi treacă în proprietate un autoturism.

Baconschi, diplomatul pieton

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi este unul dintre miniştrii cabinetului Boc care nu dispune de o maşină personală, averea sa rezumându-se la un apartament în Bucureşti cu o suprafaţă de 97 de metri pătraţi, un desen în tuş şi două tablouri, economii de 30.000 de euro, potrivit celei mai recente declaraţii de avere.

Familia Baconschi nu posedă bijuterii sau metale preţioase a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro, dar se mândreşte cu desen în tuş semnat de Marcel Iancu cu o valoare estimată la 5.000 de euro şi două tablouri de Horia Damian, de 8.000, respectiv 5.000 de euro. Baconschi nu are nici terenuri, dar nici datorii la bănci sau bunuri achiziţionate în leasing.

Soţii Baconschi au cumpărat împreună în 1997 un apartament de 97 metri pătraţi pe baza Legii 112, care anul trecut le-a adus venituri provenite din închiriere de 1.100 euro pe lună.

Citeşte declaraţia de avere a ministrului de Externe, Teodor Baconschi (pdf)

În afară de luna decembrie a anului 2009, Baconschi a ocupat funcţia de şef al misiunii diplomatice a României la Paris, cumulând în această calitate un salariu total de 38.720 de euro. El a mai primit 2000 de euro ca drepturi de autor pentru Albumul Biserici din lemn în Maramureş.

Economiile ministrului de Externe nu sunt mari: are un cont curent cu 9.500 de euro, deschis la Societe Generale Paris, şi un cont de economii la BRD Bucureşti cu 21.000 de euro.

Miniştri "grei" fără maşini, dar cu stare

Baconschi nu este însă singurul ministru fără un autovehicul personal. Conform declaraţiilor de avere publicate pe site-ul Guvernului şi ministrul Economiei, Adriean Videnu susţine că nu are nici o maşină. La fel declară şi deţinătorii portofoliilor Culturii şi Sănătătii, udemeriştii Kelemen Hunor şi respectiv, Cseke Attila. Şi democrat-liberalul Gabriel Sandu de la Comunicaţii nu a trecut în declaraţia sa de avere nici o maşină.

La polul opus, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu are două maşini de lux şi două motociclete dintre care una marca Harley -Davidson.

Citeşte declaraţia de avere a ministrului Economiei, Adriean Videnu (pdf)


Alimentele Citeşte declaraţia de avere a ministrului Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (pdf)


Citeşte declaraţia de avere a ministrului Culturii, Kelemen Hunor (pdf)

Citeşte declaraţia de avere a ministrului Sănătăţii, Cseke Attila (pdf)


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close