Antena 3 CNN Politică Ce se întâmplă cu Puterea dacă UDMR iese de la Guvernare. Care este "plasa de siguranţă" a Cabinetului Ponta

Ce se întâmplă cu Puterea dacă UDMR iese de la Guvernare. Care este "plasa de siguranţă" a Cabinetului Ponta

parlamentul-romaniei.jpg
de O.P.    |    08 Iul 2014   •   05:59

Victor Ponta are majoritate solidă în Parlament chiar şi fără UDMR. Executivul ar rezista unei moţiuni de cenzură fără voturile maghiarilor, dacă aceştia nu dau înapoi şi ies de la guvernare.

Victor Ponta şi Kelemen Hunor vor avea miercuri o discuţie care ar trebui să se finalizeze cu o decizie clară legată de plecarea sau rămânerea UDMR la guvernare.

Dacă maghiarii vor decide să părăsească Executivul, Cabinetul Ponta poate să guverneze în continuare cu o majoritate solidă în Parlament. Mai exact, din totalul de 575 de senatori şi deputaţi, Guvernul poate miza pe 331 de voturi fără UDMR. De partea cealaltă, opoziţia ar strânge numai 244 de voturi, cu 44 mai puţine decât ar avea nevoie pentru a trece o moţiune de cenzură. 

Plasa de siguranţă a alianţei PSD-UNPR-PC sunt cei 15 parlamentari care susţin proiectul lui Călin Popescu Tăriceanu. La aceştia se adaugă alţi 15 deputaţi şi un senator de la PPDD, formaţiune cu care PSD a încheiat un protocol de colaborare. În total, 31 de voturi faţă de 26 câte are UDMR.

Tensiunile dintre UDMR şi PSD au apărut după ce Ministerul de Externe a făcut o intervenţie într-un proces la Curtea Europeană de Justiţie, unde maghiarii contestaseră o decizie a Comisiei Europene. Comisia a respins anul trecut o iniţiativă cetăţenească prin care drepturile minorităţilor naţionale ar fi fost întărite.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close