Antena 3 CNN Politică Ce spune raportul MCV despre România. Independenţa Justiţiei, principala problemă

Ce spune raportul MCV despre România. Independenţa Justiţiei, principala problemă

Ce spune raportul MCV despre România. Independenţa Justiţiei, principala problemă
de O.P.    |    21 Ian 2014   •   08:34

România a făcut progrese în multe domenii, dar rămân îngrijorări cu privire la independența Justiției, se arată în proiectul raportului pe Mecanismul de Cooperare și Verificare pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte miercuri și care a fost obținut de AGERPRES.

"Această evaluare arată că România a făcut progrese în multe domenii de la precedentul raport MCV. Istoricul instituțiilor cheie judiciare și de integritate a rămas pozitiv. Necesarele și mult așteptatele schimbări legislative au rămas pe drumul cel bun, iar spiritul de cooperare dintre instituțiile judiciare și Ministerul Justiției ajută la abordarea problemelor manageriale", se menționează în document.

În proiectul de raport se remarcă faptul că România a beneficiat de "o atmosferă politică mai calmă", începând din primăvara anului 2013. "Totuși, rămân îngrijorări cu privire la independența justiției și sunt multe exemple de rezistență la măsuri de integritate și anticorupție, la nivel politic și administrativ.

Grăbitul și netransparentul amendament la Codul penal din decembrie 2013 a stârnit o îngrijorare larg răspândită ca o provocare fundamentală a regimului juridic în ceea ce privește combaterea corupției și promovarea integrității", se mai precizează în proiect, făcându-se totodată referire și la faptul că CCR a declarat neconstituționale schimbările ce s-au dorit a fi aduse Codului penal.

×
Subiecte în articol: justitie
Parteneri
Crimă teribilă în fața Parcului Crângași din București
x close