Antena 3 CNN Politică Cearta pe bani: PSD acuză PDL că a acordat bani suficienţi numai pentru ministerele pe care le conduce

Cearta pe bani: PSD acuză PDL că a acordat bani suficienţi numai pentru ministerele pe care le conduce

Cearta pe bani: PSD acuză PDL că a acordat bani suficienţi numai pentru ministerele pe care le conduce
Sursa foto: ministri guvern boc
27 Ian 2009   •   06:18

Coaliţia la guvernare mai are un motiv de ceartă: după problemele din teritoriu, unde cele două partide mai mult nu se înţeleg, şi împărţeala cu scântei a funcţiilor de la centru, PSD şi PDL au mai găsit un măr al discordiei.
Partidul Social Democrat acuză că nu primeşte destui bani în actuala formă a bugetului pentru miniştrii săi, în condiţiile în care PDL a umflat bugetele ministerelor pe care le conduce. De asemenea, Emil Boc pe lângă refuzul de a numi secretarii de stat ai PSD, cere şi renegocierea protocolului de guvernare şi a majorităţilor locale în consilii, de exemplu.
Astfel, Mircea Geoană arăta colegilor, după întâlnirea cu liderii PDL, că partenerii de coaliţie au suplimentat bugetele ministerelor aflate sub conducerea lor, dar refuză să acorde ministerelor PSD procentele din PIB prevăzute de lege. ?Ministerele lor sunt finanţate la maximum, în vreme ce ministerele noastre sunt sub nivelul legal?, a spus Mircea Geoană la şedinţa conducerii PSD .
Astfel, pentru Educaţie sunt prevăzuţi mai puţin de 6 procente din PIB cât prevede legea, pentru Sănătate, mai puţin de 4%, iar Marian Sârbu, la Muncă şi Protecţie Socială, după ce solicitase 8% din PIB, primeşte mai puţin de 5%.
?Acest lucru este inacceptabil, pentru că PSD nu poate renunţa la obiectivele prevăzute în programul de guvernare. Ministerele noastre trebuie să primească banii necesari ca să acordăm pensia minim garantată, să ridicăm punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut, să dăm salariile promise pentru profesori?, a declarat vicepreşedintele PSD Ioan Stan, citat de Cotidianul.
Acesta a subliniat că Ministerul Apărării a primit un supliment de patru miliarde de euro pentru achiziţii de armament, ?în condiţiile în care acest sector nu reprezintă o prioritate pentru România în acest moment? .
Deşi informaţia privind banii alocaţi apărării a fost confirmată şi de Ecaterina Andronescu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că aceasta este falsă.
Astfel, acest ultim scandal al împărţirii banilor de buget, se adaugă disensiunilor provocate de numirile în funcţiile de secretari de stat, dar şi renegocierea protocolului de funcţionare al Coaliţiei de guvernare, renegociere cerută de PDL, care doreşte să oblige PSD să rupă în plan local toate înţelegerile cu PNL în Consiliile Judeţene.
Antena3.ro

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close