Antena 3 Politică Cele mai mici pensii vor crește mai repede decât restul, după recalculare, a anunțat Ministrul Muncii

Cele mai mici pensii vor crește mai repede decât restul, după recalculare, a anunțat Ministrul Muncii

de Georgiana Adam    |    20 Apr 2021   •   23:49
Cele mai mici pensii vor crește mai repede decât restul, după recalculare, a anunțat Ministrul Muncii
Sursa foto: Hepta

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, marți seara, că există anomalii asupra sistemului de pensii, iar scopul recalculării celor 5 milioane de venituri, în următoarea perioadă, este acela de a crește pensiile foarte mici.

"Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede", a precizat Raluca Turcan la Digi24. 

"În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem.

Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă. Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul", a mai spus aceasta

"În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență", a mai precizat ministrul Muncii. 

Formula recalculare pensii 2021. Ce pensii vor creşte în acest an

Formula de recalculare a pensiilor a fost descrisă în exclusivitate de către şeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, într-un interviu acordat pentru Antena 3.

Peste 200 de mii de dosare de pensie au fost evaluate în ultima perioadă. Specialiştii introduc datele într-o aplicaţie cu ajutorul căreia pensiile vor putea fi recalculate mai uşor. Într-un an şi jumătate, în baza de date ar trebui să existe toate datele romanilor pentru a începe recalcularea celor 5 milioane de pensii. 

Ce date sunt centralizate 
- numărul de puncte de pensie 
- stagiul de cotizare 

Aproximativ 5 milioane de pensii urmează să fie recalculate 

Formula aceasta la care lucraţi, de ce va ţine cont? 

Avem diverse scenarii de lucru, vă spun. Încercăm să legăm noua formulă de calcul de nişte indicatori economici şi macroeconomici care sunt comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică: mă refer la salariul minim la salariul mediu, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, iar fiecare beneficiar să ştie care sunt acei indicatori.

Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulţeşte care se înmulţeşte cu un indicator, coeficient pe care îl vom agrea cu toţii prin noua lege care va intra în vigoare.

Acest coeficient va fi legat de salariul minim sau salariul mediu? Încă mai lucraţi la asta să vedeţi care va fi formula câştigătoare, creştere economică?

Pensiile vrem să le actualizăm anual cu inflaţia şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe economie.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close