Antena 3 CNN Politică Cine formează noul Guvern? Variantele de alianţe posibile

Cine formează noul Guvern? Variantele de alianţe posibile

Cine formează noul Guvern? Variantele de alianţe posibile
01 Dec 2008   •   07:49

Rezultatul primelor alegeri uninominale a adus o situaţia nouă pe scena politică românească. Trei mari partide trebuie să decidă cum se aliază pentru a forma viitorul Guvern. Pentru că nici un partid nu a obţinut majoritatea, rămâne ca negocierile să decidă componenţa viitorul Executiv. Negocierile, dar şi sugestiile venite de la Cotroceni, având în vedere că preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles că nu va accepta nici o propunere de premier dintre cele anunţate de partide. Antena3.ro vă prezintă principalele alianţe posibile după alegerile din 30 noiembrie:
Alianţa PSD ? PNL
A fost alianţa cea mai vehiculată înainte de alegeri şi rămâne şi acum o variantă posibilă. Atât PSD, cât şi PNL au în comun acelaşi adversar politic declarat: Traian Băsescu. Împreună ar obţine o majoritate confortabilă în Parlament. În schimb, ambele partide ar putea avea probleme cu propriul electorat, acesta nefiind entuziasmat de o alianţă contra firii, dreapta cu stânga. Ion Iliescu a anunţat deja în seara alegerilor că PSD va trebui să negocieze cu PNL.
Alianţa PD-L ? PNL
Deşi părea o variantă puţin probabilă înainte de alegeri, seara de 30 noiembrie a venit cu o declaraţie surprinzătoare a liderului PD-L, Emil Boc. Acesta a anunţat că ?dreapta a câştigat alegerile?, sugerând o colaborare firească între PD-L şi PNL. Chiar şi Theodor Stolojan, propunerea de premier democrat-liberală, a susţinut că PD-L trebuie să înceapă negocierile cu PSD. Rămâne de văzut dacă şi PNL va fi la fel de deschid la negocieri.
Alianţa PSD ? PD-L
Este varianta cea mai puţin probabilă, având în vedere disputa directă dintre cele două partide. Totuşi, având în vedere rădăcinile comune ale celor două formaţiuni politice, o alianţă nu pare neapărat imposibilă. Totuşi, varianta cea mai sigură ptin care această Alianţă ar putea deveni viabilă ar fi formarea unui Guvern de uniune naţională.
Rolul UDMR
Este posibil ca UDMR să intre în toate variantele de alianţe, sau în nici una. Scorul obţinut de UDMR îi permite intrarea în Parlament, dar nu este suficient pentru a putea sprijini doar o singură formaţiune politică. Aşa că, rolul său în viitorul Guvern va fi dat de negocierile de culise.
Călin Popescu Tăriceanu: Trebuie să lăsăm la o parte disputele politice şi să ne facem datoria
Boc: În aceste alegeri a câştigat Dreapta politică din România
Stolojan: Prima opţiune de dialog a PD-L este PNL
Ion Iliescu: PSD ar trebui să negocieze cu PNL
Mircea Geoană: PSD trebuie să conducă noul Guvern
Vadim Tudor: Exit poll-urile mint. PRM va intra în Parlament
Gigi Becali se declară înfrânt: Mă voi retrage din politică o perioadă, poate pentru totdeauna
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri guvern
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close