Antena 3 CNN Politică Cîţu, despre miniștrii din propriul Guvern: "E complicat să înţeleg. Doreşti mai mulţi bani când nu ai cheltuit banii pe care i-ai avut"

Cîţu, despre miniștrii din propriul Guvern: "E complicat să înţeleg. Doreşti mai mulţi bani când nu ai cheltuit banii pe care i-ai avut"

Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, că va gestiona rectificarea bugetară la fel cum a gestionat şi bugetul, dar e "foarte complicat" să înţeleagă explicaţiile de la miniştri care doresc mai mulţi bani, deşi aceştia nu au cheltuit banii alocaţi şi au proiecte cu "zero execuţie", deşi au avut finanţare.

Cîţu, despre miniștrii din propriul Guvern: "E complicat să înţeleg. Doreşti mai mulţi bani când nu ai cheltuit banii pe care i-ai avut"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Aug 2021   •   15:45

"Vom gestiona aşa cum am gestionat şi bugetul. Nu sunt dispute, fiecare ministru vine cu propuneri, iar eu trebuie să am o viziune de ansamblu pentru că, şi aşa îi spun fiecărui ministru în parte, nu ne batem joc de banii românilor.", a răspuns Cîţu, întrebat despre recentele discuţii din cadrul coaliţiei, pe marginea rectificării bugetare.

"Pentru mine e foarte complicat să înţeleg explicaţii că doreşti mai mulţi bani când nu ţi-ai cheltuit banii pe care i-ai avut în şase luni şi când ai proiecte care au avut finanţare, dar au zero execuţie. Aceste scuze nu le pot accepta. Dacă venim şi reconfigurăm situaţia, putem să discutăm, dar nu este o dispută, este doar această dorinţă a mea de a nu ne bate joc de banii românilor. (...) Sunt sigur că vom avea un echilibru", a mai spus premierul.

Acesta a precizat că la rectificare există şi alte limite. "De exemplu, un deficit bugetar care trebuie să rămână la 7,16 - o să fie mai jos, sper, la această rectificare bugetară, dar totul se va face transparent. Şi veţi vedea, pentru miniştrii care nu au prezentat execuţia bugetară, voi prezenta eu pentru ei", a adăugat premierul.

Cîțu a menţionat că este în permanentă legătură cu miniştrii, le primeşte propunerile în permanenţă şi le evaluează. 

Florin Cîţu, nemulţumit de execuţia bugetară a ministerelor. "Să fie foarte clar, nu ne batem joc de banii românilor"

Premierul Florin Cîţu s-a arătat nemulţumit, joi, de execuţia bugetară a unor ministere, spunând că "nu ne putem bate joc de banii românilor". În plus, el i-a certat pe miniştrii care au mai cerut bani de la buget, spunând că trebuie să aibă motive întemeiate.

"Ministerele care nu au execuţii bune vor avea sumele ajustate până la suma pe care nu au putut să o cheltuiască. Sunt 20 miliarde de lei care nu au fost cheltuiţi, după aceste şase luni. 

Vor fi ajustate în minus sumele la ministerele care nu au execuţie bugetară bună.

Florin Cîţu: "Nu sunt mulţumit de execuţia bugetară, iar situaţia e aproape la fel la toate ministerele"

Să fie foarte clar, nu ne batem joc de banii românilor", a spus, joi, premierul Florin Cîţu.

Totodată, şeful Guvernului a cerut miniştrilor să prezinte execuţia bugetară pe primele 6 luni până la sfârşitul acestei săptămâni. În caz contrar, şeful de la Palatul Victoria a spus că va face el asta.

"Cine nu a cheltuit banii până acum trebuie să vină cu explicaţii foarte bune, pentru că nu putem să alocăm resurse din buget şi să le ţinem acolo degeaba.

Sunt ministere şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial, unde avem proiecte cu execuţie zero. De la miniştri care au spus că au execuţie foarte bună. Nu poţi spune asta când ai execuţie zero.

Nu am văzut foarte multă reformă. Se vorbeşte foarte mult despre reformă, dar până acum nu am văzut la instituţiile statului reduceri de cheltuieli şi, aşa cum am spus la începutul anului, acele companii de stat care nu arată că reduc cheltuielile nu vor primi bani suplimentari la această rectificare. 

Trebuie să le arătăm românilor că nu putem merge mai departe cu aceeaşi risipă de bani cu care s-au obişnuit aceste companii pe vremea PSD-iştilor. Vreau performanţă", a continuat Cîţu.

×
Subiecte în articol: guvern ministrii bani
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close