Antena 3 CNN Politică Cîțu și Ghinea, înțelegere în coaliție privind PNRR: Suma cerută va fi sub 30 de miliarde de euro

Cîțu și Ghinea, înțelegere în coaliție privind PNRR: Suma cerută va fi sub 30 de miliarde de euro

Premierul Florin Cîțu și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au ieșit, miercuri seara, din ședința coaliției, unde au discutat despre Planul de Redresare și Reziliență (PNRR), spunând că s-a ajuns la o înțelegere pentru suma de sub 30 de miliarde de euro.

Cîțu și Ghinea, înțelegere în coaliție privind PNRR: Suma cerută va fi sub 30 de miliarde de euro
de Mia Lungu    |    28 Apr 2021   •   21:52

„Nu renunțăm la niciun proiect. A fost o discuție de optimizare a ceea ce aveam până acum în PNRR. Nu sunt probleme, nu sunt nici obiecții, sunt comentarii referitoare la faptul că au cerut (la Comisia Europeană – n.r.) mai mute detalii și asta am făcut aici, le-am cerut și miniștrilor mai multe detalii (...). Unii dintre miniștri chiar vor merge la Bruxelles în perioada următoare să explice mai bine”, a spus premierul Florin Cîțu, după ședința coaliției, referitoare la PNRR.

„Rămân proiectele (pe infrastructură rutieră – nr.r) pe care le-am pus în forma respectivă. Cred că sunt 2 sau 3 proiecte unde sumele sunt diferite, dar proiectele rămân. Proiectele sunt importante. Am spus din primul moment că acest PNRR trebuie văzut în ansamblu.

Parte din proiecte vor fi finanțate în totalitate din PNRR; altă parte vor avea o parte finanțată pe alte surse de finanțare, buget sau alte surse de finanțare. Ne uităm la acest PNRR în ansamblu”, a mai spus Florin Cîțu.

Înțelegerea din coaliția de guvernare este să meargă la Bruxelles cu un PNRR redus la suma de sub 30 de miliarde de euro, cu 11 miliarde mai mic decât agreaseră inițial

„Suntem acum la o înțelegere în coaliție pentru o sumă de sub 30 de miliarde. Rămân niște semne de întrebare care vor trebui discutate de către miniștrii care merg la Bruxelles. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene merge pe ceea ce am agreat acum, vom dezvolta componentele tehnice, e foarte mult de muncă, dar dați-ne voie să nu dăm detalii despre sume până nu le discutăm și cu Comisia.(...)

Sunt câteva linii de investiții prin care am trecut împreună. Nu am tăiat bucăți ca atare, am redus de la fiecare sau unele care aveau probleme la partea de mediu... (...) Dacă vreți vă dau detaliu pe partea de păduri, am redus de la partea de drumuri forestiere, de pildă”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

Ghinea a precizat că nu s-au tăiat proiecte, cu s-a mers de la început pe o supraevaluare.

„De la început am spus că mergem cu o supraalocare, ca să tăiem în funcție de observațiile Comisiei Europene”, a explicat Ghinea.

În privința sistemului de irigații, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, va merge personal la Bruxelles pentru discuții.

×
Subiecte în articol: Ghinea coalitie
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close