Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, după ce profesorii au renunţat la greva naţională: "Contează investiţiile în învăţământ"

Nicolae Ciucă, după ce profesorii au renunţat la greva naţională: "Contează investiţiile în învăţământ"

Se încheie greva generală a profesorilor. "S-a ajuns la un acord!", este anunțul făcut în urmă cu doar câteva momente, pe de o parte de sindicaliști, pe de altă parte de premierul Nicolae Ciucă în ultima sa ședință de Guvern.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2023   •   12:30

Liderii din sindicate au ajuns la o înțelegere cu Guvernul, astfel încât au anunțat că vor renunța la proteste și se vor întoarce în clase. 

"Vom adopta Ordonanţa de Urgenţă, de fapt sunt două, pentru că una vizează asigurarea creşterilor salariale de la bugetul de stat şi, desigur, alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor veni pe linie de finanţare europeană.

În felul, acesta, subliniez încă o dată, că acest guvern de coaliţie a asigurat, începând cu sfârşitul anului 2021, pentru anii de învăţământ 2022-2023 2023-2024, o finanţare de 8 miliarde de lei, faţă de finanţările pentru anul 2021-2022 şi, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această Ordonanţă de Urgenţă de aproximativ 3 miliarde de lei", a precizat Nicolae Ciucă, înainte de demisie.

Citeşte şi: Profesorii renunță la grevă | Elevii se întorc în clase în ultima săptămână de școală

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată, se arată în comunicatul sindicatelor. 

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă demisie greva profesorilor
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close