Antena 3 CNN Politică Coaliţia aruncă cu promisiuni în ochii CJ-urilor: bani pentru administraţiile locale, la rectificarea bugetară

Coaliţia aruncă cu promisiuni în ochii CJ-urilor: bani pentru administraţiile locale, la rectificarea bugetară

Coaliţia aruncă cu promisiuni în ochii CJ-urilor: bani pentru administraţiile locale, la rectificarea bugetară
Sursa foto: Liviu Dragnea
16 Feb 2009   •   15:11

Ameninţările cu retragerea sprijinului politic proferate de preşedinţii de consilii judeţene la adresa parlamentarilor care nu susţin alocarea mai multor fonduri administraţiilor locale au provocat nervozitate în rândurile membrilor Coaliţiei de guvernare. Supărarea partenerilor democrat-liberali a fost cu atât mai mare cu cât la acest avertisment, lansat de preşedintele CJ Teleorman, social-democratul Liviu Dragnea, s-au raliat şi omologii săi din PDL. Pentru a potoli spiritele baronilor locali ai ambelor tabere, liderii coaliţiei au decis să fluture promisiunea alocării unor fonduri suplimentare la viitoarele rectficări bugetare.
Conform unor surse din cadul coaliţieii, reprezentanţii democrat-liberali le-au reproşat social-democraţilor că nu-şi controlează oamenii, în speţă pe Liviu Dragnea şi că tolerează ieşirile publice ale acestuia, când membrii guvernării ar trebui să dea dovadă de solidaritate în domeniul politicilor sociale şi economice.
Confruntaţi cu perspectiva unor noi tulburări politice la nivel local, cele două părţi au decis să potolească spiritele încinse al preşedinţilor de CJ-uri cu promisiunea unor fonduri suplimentare pentru administraţiile locale la viitoarea rectificare bugetară.
Decizia coaliţiei a fost confirmată la final de vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, care a condiţionat acest gest de cuantumul încasărilor la bugetul statului.
Flutur a afirmat că preşedinţii consiliilor judeţene şi-ar fi dorit mai mulţi bani decât cei primiţi prin proiectul de buget elaborat de actualul Executiv, însă resursele bugetare nu permit alocarea unor fonduri suplimentare.
"Sperăm să fie posibilă o rectificare bugetară sau chiar mai multe în beneficiul comunităţilor locale. Toţi ştim cât este plapuma, că avem nişte constrângeri. Vrem să fim realişti şi prudenţi pentru a putea realiza ceea ce am promis (...) Toţi am fi dorit mai mult. Pe de altă parte, există o solidaritate care trebuie să se manifeste în această perioadă", a spus Flutur, luni, la finele şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL.
""Există o înţelegere la nivelul coaliţiei că în funcţie de evoluţiile economice şi de încasările la buget să se facă rectificări de buget, care să permită atât suplimentarea sumelor pentru agricultură, construcţie de locuinţe şi pentru infrastructură judeţeană, unde e foarte posibil ca administraţiile locale să primească un stimulent necesar", a precizat, la rândul său, liderul PSD, Mircea Geoană.
La PSD, noile critici lansate de Dragnea la Sinaia la adresa bugetului şi a celor care l-au elaborat nu au picat prea bine conducerii. Mircea geoană şi alţi membri din conducerea PSD aşteptau astăzi explicaţii din partea lui dragnea. Curiozitatea lor mai are însă de aşteptat de vreme ce Dragnea nu a putut fi văzut luni la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, la care participa în mod obişnuit, semn că relaţiile sale cu centrul se răcesc din ce în ce mai mult.
Geoană a arătat că Dragnea, ca preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, este liber să critice sumele alocate de la buget administraţiilor locale, spunând însă că decizia PSD e de a vota acest buget, deşi există destule nemulţumiri cu privire la alocarea banilor. "Cred că ceea ce se declară în numele unor asociaţii profesionale de tipul UNCJR reprezintă un punct de vedere al respectivei organizaţii, decizia noastră este una solidară cu cea a coaliţiei de a sprijini acest buget. Nici noi nu suntem perfect fericiţi cu acest buget. Sunt multe puncte de nemulţumire pe care le am şi eu, le au şi alţi colegi, dar acesta este compromisul care s-a putut realiza", a spus Geoană, la finalul şedinţei BPN.
Întrebat cum comentează anunţul lui Dragnea că va retrage, ca preşedinte al organizaţiei PSD Telerman, sprijinul politic pentru parlamentarii din filială care nu apără interesele judeţului şi votează bugetul în forma actuală, Geoană a spus: "E problema dânsului şi a organizaţiei pe care o conduce".
Preşedinţii de consilii judeţene reuniţi, săptămâna trecută, la Sinaia, au ameninţat parlamentarii din propriile judeţe că le vor retrage sprijinul politic la nivel local dacă nu vor susţine amendamente la proiectul de buget prin care să se acorde fonduri suficiente pentru implementarea proiectelor locale. Tonul criticilor şi avertismentelor a fost dat de Liviu Dragnea, care a propus acestă formă de sancţionare pentru senatorii şi deputaţii care nu susţin inteersele şi proiectele de dezvoltare judeţului din care fac parte. La poziţia sa s-au raliat colegii social-democraţi, darşi reprezentanţii PDL și UDMR din fruntea consiliilor judeţene.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dragnea coalitie buget rectificare
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close