Antena 3 CNN Politică Coaliţia de guvernare continuă negocierile. Scenariile luate în calcul pentru PSD şi PNL

Coaliţia de guvernare continuă negocierile. Scenariile luate în calcul pentru PSD şi PNL

Coaliţia de guvernare nu a reuşit să bată palma, nici în privinţa comasării, nici în legătură cu un candidat comun la prezidenţiale. Liderii PNL şi PSD vor avea o ultimă întâlnire duminică pentru a încheia negocierile.

de Xenia Croitoru    |    17 Feb 2024   •   11:00

Potrivit surselor, liberalii insistă pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. În schimb, PSD cere o înțelegere pe întregul an si să se stabilească un candidat unic PSD-PNL pentru alegerile prezidenţiale.

În acest moment, există trei scenarii de discuţii în coaliţia de guvernare. Ieri, după şedinţa care a durat aproximativ două ore şi jumătate, liberalii şi social-democraţii nu au reuşit să ajungă la un consens privind varianta de candidat comun sau varianta alegerilor comasate.

Surse politice spun că varianta candidatului comun ar fi fost scoasă din discuţie la negocierile de ieri şi rămâne de văzut dacă mâine (n.r. duminică) va exista, din nou, această variantă la masa dicuţiilor.

Cele trei scenarii pentru coaliţia de guvernare PSD-PNL

1. PSD şi PNL rămân în continuare la guvernare, dar merg separat în alegeri. Asta înseamnă că vor avea candidaţi separaţi şi nu există varianta de liste comune sau candidaţi comuni, dar vor avea voie să se atace reciproc în toate campaniile electorale, mai ales dacă vorbim despre toate cele patru rânduri de alegeri dacă nu va exista varianta comasării. Cele două partide rămân în continuare în coaliţia de guvernare, dar vor fi adversari în campania electorală.

2. PSD şi PNL nu se înţeleg şi există varianta în care liberalii să iasă de la guvernare, după alegerile europarlamentare. Acesta este doar un scenariu, pentru că liberalii au susţinut că vor rămâne la guvernare indiferent ce s-ar întâmpla, însă tensiunile sunt destul de mari în interiorul celor două partide şi există varianta în care liberalii să poată ajunge la un consens cu USR, Forţa Dreptei şi PMP, însă rămâne de văzut dacă acest scenariu ar putea rămâne în picioare după alegerile europarlamentare de pe 9 iunie 2024.

3. În al treilea scenariu, PSD şi PNL se înţeleg, decid comasarea alegerilor şi merg împreună la alegeri, însă cu candidaţi separaţi la alegerile europarlamentare, însă există varianta de candidat comun pentru alegerile prezidenţiale şi, probabil, pentru marile primării.

×
Subiecte în articol: coalitia de guvernare PSD PNL
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close