Antena 3 CNN Politică Codurile de procedură civilă şi penală, adoptate pe articole de deputaţi

Codurile de procedură civilă şi penală, adoptate pe articole de deputaţi

Codurile de procedură civilă şi penală, adoptate pe articole de deputaţi
22 Iun 2010   •   14:08

Deputaţii au adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege privind Codul de procedură civilă, urmând să dea, în această după a-amiază votul final asupra acestuia. Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au apreciat că proiectul de lege, în forma în care a ieşit de la comisia parlamentară specială, este "rodul unei munci de echipe". Preşedintele acestei comisii parlamentare speciale, Daniel Buda (PDL), a declarat, în plenul Camerei, că noul Cod de procedură civilă "va fi un punct de referinţă în viaţa politică din România".

La câteva ore distanţă, deputaţii au adoptat, marţi, pe articole, şi Codul de procedură penală, fiind acceptate mai multe amendamente propuse de deputatul UDMR Marton Arpad, deşi Guvernul a fost împotrivă.

Cel mai important se referă la faptul că avocaţii pot să fotocopieze dosarul în perioada de urmărire penală, pe cheltuiala clientului. Alte amendamente aprobate prevăd eliminarea adresării inculpatului a întrebării cu privire la naţionalitatea sa, obligarea martorului de a depune jurământ de credinţă sau declaraţie solemnă în instanţă, posibilitatea prelevării obiectelor, a înscrisurilor şi datelor informatice, precum şi a ADN-ului, cu aprobarea judecătorului de drepturi şi libertăţi.

După ce vor primi votul final al Camerei Deputaţilor,  cele două proiecte de lege urmează să fie analizate şi de Senat, cameră decizională în materie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cod
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close