Antena 3 CNN Politică "Colegul" Săniuţă îi dă peste nas lui Nica: Unitatea Acvila nu va mai fi trecută la Jandarmerie

"Colegul" Săniuţă îi dă peste nas lui Nica: Unitatea Acvila nu va mai fi trecută la Jandarmerie

"Colegul" Săniuţă îi dă peste nas lui Nica: Unitatea Acvila nu va mai fi trecută la Jandarmerie
Sursa foto: Dan Nica
01 Apr 2009   •   15:54

Structura specială antiteroristă Acvila va fi reorganizată în cadrul IGPR, şi nu al Jandarmeriei, aşa cum ar fi dorit ministrul Internelor, Dan Nica, au decis miercuri membrii comisiei de Apărare a camerei Deputaţilor. Reprezentantul PSD, Marian Săniuţă nu a ezitat să critice conţinutul ?incorent? al ordonanţei de reorganizare a MAI, dar şi schimbările ?mult prea dese? din MAI.
"Această decizie a fost influenţată de audierea de ieri (de marţi, când Comisia l-a audiat pe ministrul Administraţiei şi Internelor Dan Nica, care a prezentat ordonanţa de reorganizare a MAI, n.r.) propunerile venind din partea mai multor membri ai comisiei în ceea ce priveşte fiecare punct al ordonanţei", a precizat vicepreşedintele Comisiei, deputatul PSD Marian Săniuţă.
Agenţia Naţională Antidrog va rămâne în structura actuală, în timp ce Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Acvila se vor reorganiza în cadrul IGPR.
Săniuţă a subliniat că poziţia critică pe care a avut-o în comisie, nu s-a dorit în nici un moment punctul de plecare al vreunui conflict cu ministrul de interne Dan Nica.
"Ceea ce credem noi şi o mare parte din colegii mei, din discuţiile pe care le-am purtat, este că o această ordonanţă a fost elaborată şi adoptată în grabă, cum de altfel au fost şi alte ordonanţe la acest început de mandat. Schimbările din MAI, mult prea dese, şi aici mă refer strict la specialişti, au dus la o incoerenţă a elaborării textului ordonanţei şi la o necorelare cu legislaţia adiacentă subiectelor pe care ordonanţa le-a propus", a explicat Săniuţă.
Întrebat dacă există un interes anume pentru ca Acvila să treacă la Jandarmerie şi să nu mai fie o unitate de sine stătătoare, în subordinea directă a ministrului, aşa cum era până de curând, Săniuţă a explicat că proiectul numit Acvila a fost iniţiat de ministrul Ioan Rus în 2002-2003, după evenimentele teroriste de la Madrid, şi a fost consolidat ulterior, în cadrul mandatului său de ministru de Interne.
"Eu am consolidat această structură în timpul mandatului meu, iar la nivelul subordonării sale faţă de ministru această structură a fost respectată de minstrul PD Blaga, de ministrul liberal David, iar acum un nou ministru PSD vine cu o nouă propunere", a spus Săniuţă.
El s-a pronunţat pentru funcţionarea Acvila în cadrul IGPR, de vreme ce în 90% din ţările UE, astfel de structuri sunt în subordinea Poliţiei."Sper ca legea să rămână aşa cum am gândit-o noi şi prin spijinul colegilor de la Senat şi Acvila să rămână la Poliţie. Mi-am apărat punctele de vedere pe care le-am avut în calitate de ministru PSD, am apărat un proiect al PSD şi un principu al PSD, acela de demilitarizare. Nu a fost şi nu am intenţionat crearea vreunui conflict cu ministrul de interne", a subliniat Săniuţă, adugând că o eventuală trecere a acestei unităţi în subordinea Jandarmeriei ar contraveni deciziei politice luate tot de către PSD în 2002-2003 de a demilitariza Ministerul de Interne.

Ministrul Dan Nica a avut, în data de16 martie,o întâlnire cu şeful Jandarmeriei Române, generalul Costică Silion, şi cu şeful Grupului Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila", comisarul Mihai Valeriu, cu care a discutat despre trecerea trupelor speciale la Jandarmerie. În urma acestor discuţii s-a stabilit ca Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" să funcţioneze în cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş", fără însă ca structura oganizatorică sau atribuţiile să se modifice.

Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close