Antena 3 CNN Politică Comisia Europeană impune austeritatea | Oficialii de la Bruxelles au sugerat creşterea TVA cu 2%

Comisia Europeană impune austeritatea | Oficialii de la Bruxelles au sugerat creşterea TVA cu 2%

Comisia Europeană ne cere austeritate. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, nu a reuşit să convingă cu planul de creşteri de taxe şi scăderea cheltuielilor publice. Oficialii de la Bruxelles au sugerat creşterea TVA cu 2% şi renunţarea la două cote. Premierul Marcel Ciolacu poartă discuţiile decisive, mâine, la Bruxelles.

de Vasile Marcu    |    30 Aug 2023   •   14:00

Cei trei miniştri trimişi de Marcel Ciolacu pentru a negocia în numele României s-au întors şi l-au informat pe premier înainte de vizita acestuia la Bruxelles, acolo unde urmează să se întâlnească cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European.

Cei de la Comisia Europeană nu sunt de acord cu toate măsurile guvernului. Aceştia spun că planul este bun, însă nu suficient de drastic pentru a reduce deficitul bugetar actual.

Oficialii europeni sunt de acord cu măsurile, dar pentru a atinge ţinta de deficit ar trebui să crească TVA. În cazul în care nu creşte TVA, atunci ar trebui luate şi alte măsuri mai dure, atât din tăierea cheltuielilor publice, dar şi măsuri fiscale, unele taxe să fie mai mari decât cele propuse de guvern.

Marcel Ciolacu merge la Bruxelles şi îşi doreşte o ţintă de deficit măcar cu un punct procentual mai mare, de la 4,4% la 5,4 sau 5,5%, astfel încât, până la sfârşitul anului, să aibă mai mulţi bani de cheltuit.

Ce recomandări a făcut Comisia Europeană:

- creşterea TVA de la 19% la 21%

- o singură cotă a TVA

- impozitare progresivă pe salarii.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close