Antena 3 CNN Politică Comisia Europeană consideră insuficiente modificările făcute de Senat la legea eliminării pensiilor speciale

Comisia Europeană consideră insuficiente modificările făcute de Senat la legea eliminării pensiilor speciale

Comisia Europeană a avertizat Guvernul României că modificările făcute la Legea Pensiilor Speciale nu sunt conforme cu ceea ce au cerut experţii. Cerinţele Comisiei Europene au venit, ieri, după ce au fost făcute modificările la proiectul aflat în Senat.

de Vasile Marcu    |    05 Apr 2023   •   14:36

Atât experţii de la Banca Mondială, cât şi cei de la Comisia Europeană au atras, din nou, atenţia Guvernului că modificările pe care intenţionează să le facă la legea privind eliminarea pensiilor speciale nu sunt conforme cu solicitările făcute.

Practic, experţii internaţională au spus, încă de la început, că trebuie să existe un impact real asupra bugetului de stat, adică o scădere a impactului pensiilor speciale asupra bugetului de stat. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar Comisia Europeană a revenit, ieri, cu un nou mail, în care a cerut acelaşi lucru.

Specialiştii Comisiei Europene au precizat că trebuie să existe, în proiectul de lege, cât înseamnă impactul bugetar pentru pensiile militarilor, magistraţilor, aviatorilor sau diplomaţilor. De asemenea, aceştia au avertizat Guvernul să ţină cont de solicitările venite de la Bruxelles şi să le introducă în proiectul de lege.

Totodată, s-a cerut implicarea miniştrilor de resort pe fiecare capitol de pensii. Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, atunci Comisia Europeană nu va considera ca îndeplinit jalonul din PNRR, ceea ce înseamnă că riscăm să pierdem 1,7 miliarde de euro, cât înseamnă reforma pensiilor speciale.

Citeşte şi: Surse: Guvernul vrea să amâne tăierea pensiilor speciale şi va cere păsuire Comisiei Europene

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD şi liderul senatorilor PSD, a declarat, în direct la Newsroom, că şefa PNRR din Comisia Europeană, Celine Gauer, a fost în România şi a purtat discuţii cu premierul, ministrul Muncii şi cu liderii din Parlament.

"Am participat la întâlnirea cu doamna Celine Gauer, care este directorul general al SG Recover, cea care evaluază toate Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă. A stat de vorbă, săptămâna trecută, cu Guvernul României, cu ministrul Muncii, cu premierul, a fost şi la Parlament şi în discuţia pe care am avut-o acolo, punctual, la legile care deja au trecut de Senat, a spus acest lucru că forma trecută de Senat nu este încă suficientă, motivând nu atât ideea de tăiere a pensiilor speciale, şi chiar a spus explicit că ele există în foarte multe state membre, ci lucrurile referitoare la sustenabilitatea sistemului de pensii, la cifrele demografice care nu ne avantajează pe un termen lung.

Şi de aici eforturile pentru a continua discuţiile cu Comisia. Se întâmplă acest lucru, a fost şi comisarul pentru muncă săptămâna aceasta în România. S-a întâlnit cu ministrul Muncii, Marius Budăi, au lansat nişte noi programe regionale pentru ocuparea forţei de muncă. Lucurile sunt într-un progres, sunt într-un dialog", a declarat Radu Oprea.

×
Subiecte în articol: pensii speciale Comisia Europeana PNRR
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close