Antena 3 CNN Politică Comisia juridică din Senat a votat pentru grațierea faptelor de corupție

Comisia juridică din Senat a votat pentru grațierea faptelor de corupție

Comisia juridică din Senat a votat pentru grațierea faptelor de corupție
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Mai 2017   •   16:25

Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, pentru grațierea faptelor de corupție, cu cinci voturi „pentru” și trei „împotrivă”, potrivit reporterului Antena 3, Vasile Marcu.

Potrivit Antena 3, Traian Băsescu a propus grațierea luării de mită dacă se plătesc daunele și nu e vorba de o recidivă.

Lista faptelor care ar putea fi grațiate, dacă trece proiectul de lege:

Senatul este prima cameră sesizată iar decizia finală va fi luată la votul final din plenul Parlamentului.

În acest moment continuă dezbaterea proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate, senatorii jurişti urmând să decidă şi excepţiile de la această lege. 


În urmă cu o săptămână, senatorii jurişti au decis, prin adoptarea unui amendament la dezbaterea pe articole a proiectului de lege, ca pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, să se graţieze în întregime. 

În forma Guvernului, iniţiatorul actului normativ, se graţiau în întregime pedepsele de până la 5 ani, dar prevederea nu a întrunit susţinerea senatorilor jurişti. 

Alt amendament adoptat prevede graţierea parţială cu 3 ani a pedepselor mai mari de 3 ani, dar mai mici de 10 ani. De asemenea, senatorii jurişti au stabilit că pedepsele suspendate condiţionat sau sub supraveghere nu se graţiază. 

Referitor la femeile însărcinate condamnate, senatorii au stabilit în Comisia juridică faptul că pedepsele cuprinse între 6 şi 10 ani se graţiază cu jumătate. De aceeaşi clemenţă beneficiază persoanele cu pedepse între 6 şi 10 ani care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani sau cu handicap accentuat sau grav. 

De asemenea, alt amendament adoptat de comisie a vizat pedepsele cuprinse între 6 şi 10 ani ale condamnaţilor care au împlinit 60 de ani, care se graţiază cu jumătate. 

Amendamentul senatorului PSD Liviu Brăiloiu care prevede că se graţiază în întregime pedepsele condamnaţilor care au împlinit 70 de ani a fost însuşit prin vot de comisie. 

Dezbaterile pe articole la acest proiect de lege au început săptămâna trecută în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. 
 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close