Antena 3 CNN Politică Compromis în coaliţie: Salariile şi personalul din Educaţie păstrate, impozitul forfetar acceptat

Compromis în coaliţie: Salariile şi personalul din Educaţie păstrate, impozitul forfetar acceptat

Compromis în coaliţie: Salariile şi personalul din Educaţie păstrate, impozitul forfetar acceptat
Sursa foto: Emil Boc, Mircea Geoanã
09 Apr 2009   •   16:30

Coaliţia a ajuns joi la o soluţie de compromis pe marginea rectificării bugetare şi a unor măsuri anticriză. Social-democraţii au obţinut nereducerea personalului din educaţie, menţinerea pensiei minime şi creşterea punctului de pensie la 43.3%. În schimb, PSD a acceptat introducerea impozitului forfetar,cu exceptarea firmelor de leasing de la această măsură fiscală.



Surse din cadrul coaliţiei ne-au declarat că în cadrul şedinţei de astăzi, PSD a reuşit să-şi convingă partenerii democrat-liberali să nu scadă salariile bugetare şi să nu reducă personalul din Educaţie aşa cum au recomandat iniţial reprezentanţii Ministerului Finanţelor. În schimb, pentru a se onora una din condiţiile acordului cu FMI, sporurile vor fi reduse sau chiar tăiate, pentru a se ajunge la o scădere cu 20% a fondului de salarii.

Totodată, pensia minimă garantată va fi menţinută la nivelul stabilit, iar punctul de pensie va creşte până la 43,3 % din salariul mediu brut pe economie. Firmele de leasing vor fi exceptate de la plata impozitului forfetar care va fi introdus, ca şi de la perceperea TVA-ului.

Anastase: Impozitul forfetar, trecut chiar de social-democraţi în programul de guvernare

Semnele compromisului dintre cele două partide de guvernământ au fost date imediat după şedinţă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase. Ea a precizat, la ieşirea din sediul Guvernului, că OUG de punere în aplicare a acordului cu FMI va conţine şi o anumită rectificare bugetară, fără a fi afectate salariile bugetarilor, pensia minimă şi creşterile de pensii deja discutate la începutul anului.
În privinţa impozitului forfetar, Anastase a precizat că cele două formaţiuni au agreat introducerea unei formule îndreptate spre reducerea evaziunii fiscale, care a fost agreată în discuţiile dintre Guvern şi patronate. Potrivit lui Anastase, nu a fost nevoie de "convingerea" PSD pentru acceptarea acestei variante, întrucât formula ar fi fost trecută chiar de social-democraţi în programul de guvernare.
"Cred că mai degrabă a fost vorba de o explicaţie şi mai puţin de ideea unei convingeri" a spus Anastase.
Tot sâmbătă, respectiva ordonanţă va fi discutată în Guvern sâmbătă, urmând ca premierul Emil Boc să o prezinte marţea viitoare în faţa Birourilor Permanente reunite ale Camerelor parlamentului.
Referitor la deductibilitatea TVA pentru combustibili, Anastase a spus că s-au făcut anumite corecturi pe acest proiect, prin care "leasing-ul este, practic, scos, şi se mai menţin o serie de deductibilităţi, care vor fi prezentate sâmbătă". Ea a precizat că, practic, în privinţa leasing-ului se menţine legislaţia care este în momentul de faţă în vigoare.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close