Antena 3 CNN Politică Conducerea PSD decide luni cine va fi noul preşedinte al Senatului

Conducerea PSD decide luni cine va fi noul preşedinte al Senatului

Conducerea PSD decide luni cine va fi noul preşedinte al Senatului
19 Oct 2008   •   21:24

Biroul Permanent Naţional al Partidului Social Democrat va decide, în şedinţa de luni, cine va fi succesorul lui Nicolae Văcăroiu în funcţia de preşedinte al Senatului. În aceeaşi zi, Nicolae Văcăroiu îşi va anunţa, în plenul Senatului, demisia din funcţiile deţinute. El şi-a înaintat, deja, demisia din PSD la cabinetul preşedintelui partidului, Mircea Geoană. Demisia lui Nicolae Văcăroiu din Senat vine după ce, marţi, el a fost ales, preşedinte al Curţii de Conturi, pentru un mandat de nouă ani. În aceeaşi zi, Nicolae Văcăroiu a depus jurământul în noua sa calitate. Senatorul social-democrat Doru Ioan Tărăcilă a fost delegat să preia atribuţiile preşedintelui Senatului.
Viitorul succesor la şefia Camerei superioare a Parlamentului a constituit, pe tot parcursul săptămânii trecute, 'un subiect fierbinte' în cadrul Partidului Social Democrat, mai multe nume fiind discutate în cadrul unor întâlniri cu uşile închise.
Cele mai vehiculate nume au fost, până în prezent, cele ale lui Şerban Nicolae şi Ilie Sârbu. De altfel, Ilie Sârbu a fost singura propunere în cadrul unei şedinţe restrânse a conducerii PSD care a avut loc în urmă cu două săptămâni, fără a avea însă loc şi un vot în această direcţie.
Ilie Sârbu, unul dintre favoriţii la preşedinţia Camerei superioare, a arătat că nu poată să facă aprecieri cu privire la cel care va fi desemnat. 'Doar Biroul Permanent de luni va decide cine şi cum se vor derula în continuare lucrurile. Eu le urez succes şi celorlalţi colegi. Nu este o tragedie, este bine ca într-un partid să fie mai mulţi candidaţi. Asta arată forţa partidului, avem oameni foarte bine pregătiţi. Colegii mei, chiar pe domeniul acesta, sunt foarte bine pregătiţi amândoi. Dar am făcut şi eu practică de vreo doi ani şi ceva pe lângă preşedinţii Senatului şi am şi o practică administrativă, ca preşedinte al CJ, ministru, senator. Din punctul acesta de vedere nu am complexe. Nu mi-a fost frică niciodată, ştiu să pierd', a conchis Ilie Sârbu.
Un al treilea posibil candidat pentru şefia Senatului ar putea fi Ion Toma, liderul organizaţiei PSD Olt, vicepreşedinte PSD şi preşedintele Comisiei de abuzuri din Senat, nominalizat de preşedintele social-democraţilor, Mircea Geoană, atât miercuri, la Târgu Mureş, cât şi duminică la Bacău.
?Mă gândesc să spunem lucrurilor pe nume, preşedinţia Senatului nu este o miză atât de importantă. Mai sunt câteva săptămâni până la finalul actualei legislaturi, pe 30 noiembrie avem alegeri, sper să avem pe 30 noiembrie, şi să n-avem decizii diferite din partea Curţii Supreme. Dar în acelaşi timp, un partid de talia PSD trebuie să trateze a doua funcţie în stat, chiar dacă este o perioadă foarte limitată, cu seriozitatea acestei poziţii importante. Deci va fi o decizie politică la nivelul Biroului Permanent. Voi face o propunere, luni, la Biroul Permanent şi vom decide asupra colegului care ne va reprezenta. Sunt foarte mulţi senatori, de bună calitate, cu multă experienţă, dar cred că va trebui să ne îndreptăm spre colegi care pot să reprezinte şi o voce politică, nu doar o voce de profesionalism şi experienţă?, afirmă Geoană.
El mai susţine că ?Nicolae Văcăroiu a procedat bine numindu-l pe Tărăcilă ca interimar, conform procedurii până la adoptarea hotărârii finale?.
Întrebat dacă Şerban Nicolae şi Doru Ioan Tărăcilă ies din calcul, liderul PSD a arătat că ?nimeni nu iese din calcul?, dar că trebuie luată o decizie.
Agerpres

×
Subiecte în articol: Senat PSD
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close