Antena 3 CNN Politică Congresul PNL, validat: Cuplul Antonescu-Orban, liber să asalteze scaunul lui Tăriceanu

Congresul PNL, validat: Cuplul Antonescu-Orban, liber să asalteze scaunul lui Tăriceanu

Congresul PNL, validat: Cuplul Antonescu-Orban, liber să asalteze scaunul lui Tăriceanu
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu
04 Feb 2009   •   17:13

Delegaţia Permanentă a PNL a validat miercuri propunerea de organizare a unui congres al formaţiunii în data de 20-21 martie. Potrivit liderului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, viitoarea manifestare va constitui un prilej de dezbatere politică internă pentru a oferi militanţilor partidului posibilitatea de a ieşi în faţa electoratului cu un proiect politic viabil pentru România.
Desfăşurarea unui Congres PNL în această primăvară a fost solicitată asiduuu de cuplul Crin Antonescu ? Ludovic Orban, care au raliat la cauza lor semnăturile a mai bine de jumătate din filialele acestei formaţiuni politice. Proiectul lor ?politic? are în vizor însă debarcarea lui Tăriceanu de la şefia partidului şi instalarea lor cu voturile teritoriului în funcţiile de preşedinţi şi respectiv, preşedinte executiv.
Pentru a preîntâmpina acest pericol, Tăriceanu a invitat ieri liderii filialelor judeţene petru a se consulta pe marginea oportunităţii acestui Congres şi pentru a evalua raportul de forţe din partid. Astăzi, liderul PNL a propus Biroului Permanent al PNL convocarea unui congres extraordinar în 20-21 martie. BPC a adoptat propunerea cu 21 de voturi "pentru", doar două abţineri şi un vot împotrivă, iar Delegaţia Permanentă a PNL a validat-o. Votul împotrivă a aparţinut seniorului liberal, Radu Câmpeanu.
În cadrul Congresului, vor fi discutate în primul rând problemele interne ale formaţiunii, pentru a veni în faţa electoratului cu un poriect politic pentru viitorul României, a declarat Tăriceanu. Preşedintele PNL a mai precizat că Birorul politic al partidului a fost mandatat să stabileascp calendarul pentru alegerile electorale din acest an. "Delegaţia Permanentă a însărcinat Biroul Politic să stabilească calendarul de desemnare al candidaţilor pentru PE şi, evident, pentru alegerile prezidenţiale. Acest lucru va fi realizat în perioada următoare însă, din nou subliniez, Congresul trebuie să fie un moment de dezbatere politică internă care să ofere posibilitatea PNL, militanţilor noştri, să iasă în faţa românilor cu un proiect politic pentru viitorul României", a încheiat Tăriceanu.
Cât priveşte intenţia principalului său rival, vicepreşedintele Ludovic Orban de a candida la preşedinţia PNL, acesta a afirmat că se va consulta cu filialele din teritoriu, dar mai ales cu ?prietenul? său, vicepreşedintele Crin Antonescu.
"Există o întreagă zvonistică, am fost chiar şi eu printre aceia care am spus că intenţionez să candidez. Voi continua să-mi consult colegii de partid şi pe bunul coleg şi prieten Crin Antonescu", a afirmat Orban.
Întrebat dacă Congresul va stabili şi candidatul la preşedinţie, Orban a menţionat că părerile sunt împărţite, iar decizia finală va fi luată în Delegaţia Permanentă care va avea loc până în 20 februarie. "Opinia mea e foarte clară, PNL trebuie să intre în campania prezidenţială cât mai curând, cu un candidat legitim care să aibă încrederea întregului partid prin intermediul Congresului partidului", a declarat el.
Dacă săptămâna trecută, Orban se erija ca un contracandidat pentru Tăriceanu, în ultimul weekend acesta a făcut un pas înapoi, ajungând, conform unor surse din PNL, la o alianţă cu Crin Antonescu, menită să-i aducă pe cei doi în vârful ierarhiei partidului la următorul congres. Conform înţelegerii, lui Antonescu i-ar reveni şefia PNL, iar lui Orban preşedinţia executivă, prin modificarea statutului formaţiunii sau funcţia de prim-vicepreşedinte.
Începând cu săptămâna viitoare cele două tabere vor declanşa o amplă campanie în teritoriu pentru a câştiga cât mai mulţi adepţi de partea lor până la viitorul Congres. Atât oamenii lui Tăriceanu,cât şi rivalii săi politici se vor deplasa în teritoriu pentru a le explica membrilor de partid de ce le-ar merita voturile necesare pentru obţinerea şefiei de partid.
Foto: EVZ
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close