Antena 3 CNN Politică Consilieri PD-L, votanţi în favoarea referendumului pentru autonomia ţinutului Secuiesc

Consilieri PD-L, votanţi în favoarea referendumului pentru autonomia ţinutului Secuiesc

Consilieri PD-L, votanţi în favoarea referendumului pentru autonomia ţinutului Secuiesc
27 Oct 2008   •   15:58

Liderii PD-L Covsana s-au trezit luni în neplăcuta situaţie de a susţine fără voia lor organizarea referendumului pentru autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Patru din cei şase consilieri locali pe care acest partid îi are în comuna covăsneană Valea Crişului au votat, alături de colegii din Partidul Civic Maghiar, o hotărâre prin care s-ar permite organizarea unui plebiscit. Cei patru aleşi locali, de etnie maghiară, riscă în prezent excluderea din PD-L.
Iniţiată de cei cinci consilieri PCM, propunerea privind organizarea referendumului de modificare a limitelor administrative pentru înaintarea în Parlament a statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc, s-a bucurat de asentimentul a patru din cei şase consilieri pe care PD-L îi are în această comună.
Preşedintele PD-L Covasna, Gheorghe Baciu, a reacţionat, arătând că cei patru sunt PD-L, dar sunt maghiari şi nu au avut mandatul partidului pentru a vota. El le-a solicitat să-şi retragă votul pentru referendum, în caz contrar partidul urmând a le retrage sprijinul politic şi a-i exclude, ceea ce, potrivit legii, ar echivala cu pierderea calităţii de consilieri locali.
Comuna Valea Crişului este a doua localitate din judeţul Covasna, după Târgu-Secuiesc, care adoptă acest proiect privind referendumul. La Sfântu-Gheorghe un proiect similar va fi dezbătut în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Local.
Referendumul a fost propus de Partidul Civic Maghiar, care doreşte să folosească rezultatele acestuia pentru a fundamenta şi înainta Parlamentului o iniţiativă legislativă cetăţenească în vederea acordării autonomiei teritoriale ţinutului Secuiesc, adică judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, locuite preponderent de maghiari. Susţinut de Consiliul Naţional al Secuilor (CNS), PCM doreşte ca referendumul să fie organizat pe data de 30 noiembrie, simultan cu desfăşurarea alegerilor parlamentare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tinutul secuiesc
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close