Antena 3 CNN Politică Consiliul Maghiarilor din Transilvania somează autorităţile române să schimbe Ziua Naţională

Consiliul Maghiarilor din Transilvania somează autorităţile române să schimbe Ziua Naţională

Consiliul Maghiarilor din Transilvania somează autorităţile române să schimbe Ziua Naţională
Sursa foto: Foto: Intact Images
06 Dec 2010   •   11:59

Autorităţile române sunt somate să schimbe Ziua Naţională la o dată în care şi maghiarii să se regăsească. Adunarea delegaţilor Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a votat, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, o hotărâre în acest sens.

Potrivit Agerpres, propunerea a fost făcută de preşedintele CNMT Mureş, Jakab Istvan. Acesta a declarat, de la tribuna adunării, că "somează" autorităţile române să mute Ziua Naţională la o dată în care şi maghiarii să se regăsească.

"Având în vedere că maghiarii din România, adică 1,5 milioane de persoane, nu vor avea niciodată motive de sărbătoare pe 1 Decembrie, somăm autorităţile româneşti să mute Ziua Naţională a României la o dată în care atât românii, cât şi maghiarii să se regăsească reciproc", a declarat Jakab Istvan.

Anul acesta pe 1 decembrie, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat că Ziua Naţională a României este o zi de doliu pentru maghiari. Europarlamentarul consideră că pe 1 decembrie 1918 Ardealul a fost furat Ungariei.

"Această zi pentru noi este o zi de doliu şi nu este de sărbătoarit. (...) Şi noi am putea sărbători într-o oarecare măsură Ziua Naţională a României, dacă am avea ce împărtăşi. Dar nici măcar nu s-au onorat acele promisiuni care au fost incluse în documentul de la Alba Iulia”, a declarat atunci Laszlo Tokes.

Tokes, în doliu de 1 decembrie

×
Subiecte în articol: autorităţi maghiari Transilvania
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close