Antena 3 CNN Politică Consultări la Guvern: Minorităţile l-ar fi votat pe Negoiţă, în lipsa lui Iohannis. Independenţii, indecişi

Consultări la Guvern: Minorităţile l-ar fi votat pe Negoiţă, în lipsa lui Iohannis. Independenţii, indecişi

Consultări la Guvern: Minorităţile l-ar fi votat pe Negoiţă, în lipsa lui Iohannis. Independenţii, indecişi
Sursa foto: Varujan Pambuccian
06 Noi 2009   •   18:13

Noul premier desemnat, Liviu Negoiţă, a debutat cu stângul în negocierile menite să convingă actorii politici parlamentari să-i acorde susţinerea mult dorită pentru guvernul de uniune naţională.

După ce a aprins spiritele şi orgoliile social-democrate şi liberale cerându-le reprezentanţilor acestora să vină la Guvern, Negoiţă a purtat discuţii doar cu liderii PDL, cu reprezentanţii grupului minorităţilor, precum şi cu cei ai parlamentarilor independenţi.

La finalul discuţiilor de vineri, premierul desemnat a anunţat că discuţiile vor continua sâmbătă şi duminică, urmând ca luni să prezinte lista miniştrilor din noul Cabinet.

Liviu Negoiţă: Luni prezint lista miniştrilor


Grupul minorităţilor naţionale şi-au menţinut susţinerea pentru Klaus Iohannis, în timp ce grupul independenţilor din Parlament a anunţat, prin vocea liderului Gabriel Oprea, că aşteaptă lista miniştrilor pe care o va propune Liviu Negoiţă.

Liderii UDMR şi-au motivat absenţa la această rundă de negocieri prin faptul că niciun lider al formaţiunii nu se afla, vineri, la Bucureşti. Cu toate acestea, ei au propus să poarte discuţii pe aceast temă în cursul zilei de sâmbătă sau duminică.

Grupul minorităţilor l-ar fi susţinut pe Negoiţă în absenţa lui Iohannis

Grupul minorităţilor naţionale îşi menţine susţinerea pentru Klaus Iohannis ca premier, în fruntea unui guvern de uniune naţională, chiar dacă oferta cu Liviu Negoiţă este foarte greu de refuzat, a declarat liderul acestui for, deputatul Varujan Pambuccian, după discuţiile purtate cu premierul desemnat la Palatul Victoria.

Pambuccian a adus elogii noului premier nominalizat de către preşedintele Traian Băsescu, dar a subliniat că grupul său va continua să-l susţină pe Iohannis pentru acest post deoarece provine din rândurile lor şi nu poate fi părăsit.

"Este o personalitate foarte solidă a vieţii politice, dar noi avem o propunere a noastră în persoana domnului Klaus Iohannis care este reprezentantul grupului nostru parlamentar, al nimănui altcuiva, deoarece Forumul Democrat German e la noi în grup" a explicat Pambuccian.

Deputatul a arătat că grupul pe care-l reprezintă este deschis la discuţii pe tema creării unui guvern de uniune naţională, dar numai pornind de la premisa că edilul Sibiului va fi premier.

"Putem oricând să ne oferim să jucăm un rol de mediator, pentru a simplifica situaţia complicată în care se află ţara, iar dialogul este cel mai important în momentul de faţă. Sperăm că vom asista la momente de dialog şi vom putea ajunge la o construcţie viabilă", a spus Pambuccian.

El a subliniat că Negoiţă este un foarte bun administrator, pe care de altfel l-a şi votat pentru postul de primar, dar a caracterizat ca "absurdă" situaţia ca Iohannis, membru al grupului minorităţilor, să nu fie sprijinit.

Pambuccian a arătat totodată că Negoiţă a cerut susţinere pentru învestirea Cabinetului, lucru pe care l-a apreciat ca fiind normal, şi a insistat pe ideea dialogului.

La final, reprezentantul minorităţilor a apreciat că l-ar fi susţinut pe Negoiţă dacă persoana propusă de celelalte partide pentru postul de premier nu era Klaus Iohannis, membru al grupului minorităţilor.

"Prima variantă pentru care optăm este un guvern politic condus de un premier politic", a spus Pambuccian, arătând că nu e loc de comrpomis ci numai de armonizare a punctelor de vedere în dialogurile care vor urma.

Independenţii aşteaptă lista

După consultările de vineri, liderul celor 20 de independenţi din Parlament, Gabriel Oprea, a anunţat că formaţiunea pe car eo conduce aşteaptă întâi să vadă lista miniştrilor propusă de Liviu Negoiţă şi abia apoi se vor pronunţa cu privire la susţinerea noului Cabinet.

Trebuie să avem un Guvern solid. E foarte important să avem o echipă de miniştri formată din oameni competenţi şi profesionişti", a declarat Gabriel Oprea, adăugând că, "în cazul în care echipa este competentă, o vom vota".

Acesta a mai precizat că vor participa la o nouă rundă de discuţii duminică, la ora 16:00.

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close