Antena 3 CNN Politică Contre la consultări: Băsescu cere Opoziţiei să sprijine adoptarea noii legi ANI

Contre la consultări: Băsescu cere Opoziţiei să sprijine adoptarea noii legi ANI

Contre la consultări: Băsescu cere Opoziţiei să sprijine adoptarea noii legi ANI
Sursa foto: Victor Ponta
26 Apr 2010   •   17:19

Preşedintele Traian Băsescu a cerut reprezentanţilor Opoiziţiei să sprijine adoptarea în termen de cel mult 10 zile a proiectului de lege emis luni de Guvern pentru a permite funcţionarea ANI. La consultările iniţiate cu reprezentanţii PSD şi cei ai PC, Traian Băsescu a evocat necesitatea respectării angajamentelor faţă de UE pentru a obţine sprijinul tuturor partidelor politice parlamentare. Consultările cu Opoziţia nu au fost lipsite de contre. Liderul PSD Victor Ponta a pus sub semnul întrebării necesitatea consultărilor pe legea ANI, el sugerând că nu înţelege de ce au mai fost convocaţi la Cotroceni la discuţii în condiţiile în care Guvernul deja a adoptat un alt prioiect de lege.

Preşedintele Traian Băsescu nu a pierdut timpul cu aflarea punctului de vedere al Opoziţiei al consultările la care fuseseră convocaţi. El a solicitat reprezentanţilor PSD şi PC să sprijine adoptarea in termn de cel mult 10 zile a proiectului de lege ANI, întocmit şi aprobat deja astăzi de Executivul Boc.

"După cum v-am informat prin scrisoarea transmisă în week-end, motivul întâlnirii este legat de ANI, unde, în mod evident, nu se poate miza doar pe acţiunea guvernamentală, pentru că nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă. Motivaţia legală decurge din articolul 148 din Constituţie, care spune că Parlamentul, preşedintele şi Guvernul sunt obligaţi să... sunt responsabili de ducerea la îndeplinire a Tratatului de aderare, unde noi am avut o clauză pe justiţie. De aceea, motivul principal este să vă adresez rugămintea ca în regim de urgenţă proiectul de lege pe care Guvernul îl va transmite astăzi Parlamentului să fie analizat în cele două Camere şi poate, poate într-un interval de 10 zile să restabilim funcţionalitatea ANI, pentru că impactul nefuncţionării ANI asupra raportului din această vară va fi major", i-a pus la curent Băsescu pe liderii PSD şi PC în legătură cu motivul convocării lor la Cotroceni.

El a atrs atenţia că, în toate rapoartele de până în prezent, Comisia Europeană a făcut referiri la ANI. "Practic este o rugăminte să răspundem obligaţiei constituţionale de a ne conforma Tratatului de aderare pe care România l-a semnat", a punctat şeful statului.

Nervos, liderul PSD, Victor Ponta l-a întrebat pe şeful statului dacă a analizat deja conţinutul textului noului proiect de lege, el sugerând că Băsescu a invitat partidele la consultări, ştiind că de fapt Guvernul va adopta un astfel de act normativ chiar înainte de discuţiile de la Cotroceni.

?Încă nu a juns la mine şi nu cred că este problema mea să analizez textul. Cred că e în drum deja spre Parlament. Puteţi discuta serios sau aveţi de gând...Înţeleg că a fost aprobat. Nu vă cer să-l adoptaţi aşa cum îl emite guvernul. Singura problema este ca acest lucru să se petreacă în termen de 10 zile? a încercat să pareze Băsescu, vociferările lui Ponta, care afirma că nu înţelege de ce au mai fost convocate partidele politice la consultări de vreme ce Executivul a venit deja cu un nou proiect de lege pentru ANI.

Băsescu a replicat că problema legată de funcţionarea ANI trebuie rezolvată, altfel, acest lucru va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte evaluarea pe care CE o va face vizavi de justiţia din România în vară.



Şeful statului a refuzat să abordeze problema numirilor din deconcentrate pe care Ponta solicita să o includă pe agenda de discuţii de astăzi.

?Nu sunt în măsură să mă pronunţ pe alte chestiuni, decât pe ANI datorită implicaţiile deosebite create pentru credibilitatea României. Legea Ani a fost adoptată în parlament cu acordul tuturor partidelor, iar acum mecanismul s-a prăbuşit din cauza deciziei CCR. Personal, mi se pare în neregulă decizia Curţii de a defrişa de atribuţiuni ANI pentru că este o instituţie care funcţionează într-adevăr pentru cetăţenii României? a mai susţinut Băsescu.

Ponta a întrebat dacă noul proiect de lege iniţiat de Guvernm a fost deja publicat în Monitorul Oficial pentru a putea să corecteze articolele declarate neconstituţionale. Consilierii prezidenţiali care îl flacau pe preşedinte au dat însă asigurări că textul circulă deja pe net.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: consultari ANI Traian Băsescu Victor Ponta
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close