Antena 3 CNN Politică Copia OUG 13, adoptată în Senat. Aleșii puterii spun că nu au știut ce votează

Copia OUG 13, adoptată în Senat. Aleșii puterii spun că nu au știut ce votează

Copia OUG 13 a fost adoptată în Senat. Pragul propus pentru infracțiunea de abuz în serviciu în modificarea Codurilor Penale a iscat controverse.

de Andreea Ştefan    |    30 Mar 2023   •   12:07

Ministerul Justiției a anunțat că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 lei pentru abuzul în serviciu.

Decizia a venit după uriașul scandal politic iscat de adoptarea în Senat a pragului de 250.000 lei pentru incriminarea abuzului în serviciu.

Coaliția a acuzat după vot că, de fapt, n-a știut ce votează.

Proiectul ar urma să ajungă săptămâna viitoare în Camera Deputaților și să sufere modificări. Desigur, pragul de 250.000 lei să fie modificat cu un prag 9.000 lei.

Citește și: Rareş Bogdan: "Cea mai ruşinoasă zi de când am intrat în nenorocita asta de politică"

”În comisie, acest amendament a fost de la bun început asumat de PSD, PNL, UDMR. Deci nici nu se pune problema că n-au știut ce au făcut sau cum li s-a întâmplat această întâmplare neprevăzută.

Au trimis pe e-mail acest amendament, împreună cu celelalte, pentru că modificarea este mai largă la Codul Penal punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale și în cazul acestei infracțiuni de abuz în serviciu sau neglijența serviciu.

În ambele cazuri a rămas ca decizie, în comisia de marți de la ora 15:00, că nu sunt înțeleși pe tot conținutul și că revin cu o ședință urgentă miercuri dimineață, adică ieri, la ora 9:00, în condițiile în care în plenul Senatului aveam la ora 10:00 programate dezbaterile finale și vot.

Atunci practic au finalizat și cu privire la sumă, dar și cu privire la alte aspecte, pentru că nu doar pragul este o condiție vătămătoare în act. El, evident, trebuie îndepărtat și pusă o sumă simbolică, ca să fim în acord cu deciziile Curții.

În egală măsură am spus în Comisie că trebuie îndepărtate și alte cuvinte din acel articol, respectiv ”cu știință”, pentru că nu este necesar să introduci această precizare, că abuzul în serviciu este făcut cu știință. E evident, abuzul în serviciu este făcut cu intenție, cu cunoașterea prevederilor legale pe care le înlături, le ocolești sau nu le îndeplinești”, a declarat Simona Spătaru, senator USR. prezentă în comisia juridică a Senatului.

×
Subiecte în articol: OUG 13 abuz in serviciu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close