Antena 3 CNN Politică Corina Creţu: "Comisia Europeană ne dă dreptate. Lucrările executate de Ucraina pe canalul Bâstroe au nevoie de acordul României"

Corina Creţu: "Comisia Europeană ne dă dreptate. Lucrările executate de Ucraina pe canalul Bâstroe au nevoie de acordul României"

Europarlamentarul Corina Creţu a anunţat, astăzi, într-o postare pe Facebook, că lucrările executate de Ucraina pe canalul Bâstroe au nevoie de acordul României, potrivit unui răspuns primit de la Comisia Europeană.

Corina Creţu: "Comisia Europeană ne dă dreptate. Lucrările executate de Ucraina pe canalul Bâstroe au nevoie de acordul României"
Sursa foto: Facebook | Corina Creţu
de Georgiana Adam    |    23 Feb 2023   •   14:19

"În calitate de Raportor alternativ pentru proiectul de Raport referitor la mari proiecte de infrastructură de transport în UE privind implementarea proiectelor, monitorizarea și controlul fondurilor UE din cadrul Comisiei CONT, am adresat o întrebare Comisiei Europene referitoare la solicitarea oficială din partea Ucrainei cu privire la lucrările pe canalul Bâstroe.

Directoratul General pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE) a răspuns : “Intr-adevăr, Ucraina a cerut Comisiei Europene să includă canalul Bâstroe și brațul Chilia în rețeaua europeana de transport TEN-T. Cea mai mare parte a lungimii solicitate pentru a fi inclusă în rețeaua TEN-T se învecinează cu România. Aceasta înseamnă că includerea oficială a acestor canale în TEN-T necesită aprobarea României.

Astfel, Comisia Europeană a consultat România, care a transmis un răspuns negativ referitor la includerea acestor canale ale Dunării într-un coridor european de transport naval, invocând argumente de mediu. Situația a escaladat deoarece se pare că Ucraina a efectuat dragarea Dunării, fără a informa România.

DG MOVE a fost destul de pozitiv cu privire la includerea brațelor Dunării Bâstroe și Chilia în rețeaua TEN-T în urma solicitării Ucrainei, dar România se opune acestui lucru deoarece preferă să pună la dispoziție brațul Dunării care merge spre portul românesc Sulina.”

În aceeași ordine de idei, Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean și-a exprimat și ea punctul de vedere „că nu este necesar și ar fi un lucru periculos să transformăm Brațul Chilia într-o arteră principală de transport. Este adevărat că este o nevoie extraordinară de utilizare a Dunării pentru coridoarele solidarității, pentru exporturi și importuri în Ucraina, ... dar asta se rezolvă prin alte tipuri de mecanisme, nu trebuie acum să schimbăm geografia”.

Comisia Europeană are în vedere, de exemplu, mai multe programe pentru îmbunătăţirea navigaţiei pe Braţul Sulina şi pentru creşterea eficienţei porturilor riverane, a mai spus comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

Ținând cont de situația complicată în care se află Ucraina, premierul României a declarat că va pune la dispoziție canalul Sulina din toate punctele de vedere, astfel încât acesta să poată fi utilizat la maxim, inclusiv pe timp de noapte.

Reamintesc faptul că România a fost și este solidară cu poporul Ucrainian pe toată perioada de la începutul invaziei Ruse, a oferit sprijinul său necondiționat celor 3,5 milioane de refugiați, a facilitat exportul cerealelor ucrainene", a scris Corina Creţu în postarea de pe Facebook.

În calitate de Raportor alternativ pentru proiectul de Raport referitor la mari proiecte de infrastructură de transport...

Publicată de Corina Cretu pe Joi, 23 februarie 2023

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close