Antena 3 CNN Politică Cozmâncă îşi acuză partenerii că vor să vândă structurile proiectului său de stânga către grupul Oprea

Cozmâncă îşi acuză partenerii că vor să vândă structurile proiectului său de stânga către grupul Oprea

Cozmâncă îşi acuză partenerii că vor să vândă structurile proiectului său de stânga către grupul Oprea
Sursa foto: Octav Cozmâncã
12 Mar 2010   •   14:24

Fostul preşedinte executiv al Partidului Social Democrat, Octav Cozmâncă a anunţat vineri că ar renunţa la ideea de creare a unui nou partid de stânga pe motiv de blocaj şi lipsă de susţinere. El sugera că partnerul său de proiect, Aurelian Bondrea, rectorul Universităţii "Spiru Haret" ar fi trădat cauza viitorului proiect de stânga în favoarea unor alte interese politice. Contactat de Antena3.ro, Cozmâncă ne-a declarat că fiul lui Bondrea ar încerca să vândă grupului independeţilor structurile create de el în teritoriu la nivelul fiecărui judeţ. Cozmâncă mai afirmă că ar fi fost curtat iniţial de grupul lui gabriel Oprea dar ar fi refuzat să negocieze cu "aceşti dalmaţiuni politici". În plin proces de constituire şi înregistrare a propriului partid de stânga, liderul deputaţilor independenţi, Eugen Nicolicea susţine că nu a auzit în viaţa sa de ANSD, titulatura sub care Cozmâncă încearcă să încropească o formaţiune politică de stânga, şi că independenţii nu au făcut nici un demers de apropiere faţa de proiectul fostului strateg pesedist.

Cozmâncă a anunţat vineri, că se retrage din acţiunea politică iniţiată de prof. univ. dr. Aurelian Bondrea ?de creare a unei adevărate stângi pe eşichierul politic românesc?. ?După luni de zile de eforturi susţinute la nivel central şi la judeţe, inclusiv realizarea unui sondaj de opinie serios privind necesitatea şi oportunitatea acestei iniţiative, am ajuns într-un blocaj total în procesul de fondare a unei stângi autentice, democrate. Deşi, la început, am avut toate promisiunile de asigurare a condiţiilor şi logisticii necesare până la dobândirea personalităţii juridice de către noul partid, ulterior au început să apară suspiciuni, tergiversări, lansarea unor zvonuri? explică Octav Cozmâncă într-o declaraţie de presă.

Cozmâncă îi transmite lui Aurelian Bondrea, rectorul Universităţii "Spiru Haret" şi partener cu el la acest proiect, că a fost de bună credinţă şi că nu a participat la acest demers pentru bani sau avantaje. Fostul strateg PSD mai sugerează că Bondrea ar fi fost racolat şi înregimentat de alţi actori politici.

"V-am respectat profesionalismul, experienţa şi vârsta dumneavoastră, deşi nu credeam că putem ajunge la un asemenea tratament - eu, Octav Cozmâncă, Alin Teodorescu, precum şi colegii implicaţi în acest important proiect. Am pierdut timpul şi oportunităţile create, inclusiv climatul favorabil şi sprijinul unor forţe politice sănătoase din ţară şi Europa. Oare cine a avut un astfel de interes diabolic? Cine face jocurile în Ťparohiať dumneavoastră?", mai scrie Cozmâncă.

El mai arată că nu ar vrea să accepte că Bondrea a fost influenţat de unii "delatori, mincinoşi şi securişti - oameni fără cuvânt - care una spun şi alta fac", inclusiv "un individ" pe care l-a ajutat prieteneşte de mai multe ori în cariera sa.

Întrebat de Antena3.ro la cine făcea referire, Cozmâncă a admis că s-a referit la fiul lui Bondrea despre care susţine că este legat prin anumite tranzacţii imobiliare de liderul independenţilor, Gabriel Oprea. "Sunt mai mulţi, o să le dau numele mai încolo. Mă refer în special la acest individ obraznic, impertinent şi idiot care vrea să vândă structurile pe care le-a creat. Nu ştiu dacă independenţilor sau altora deşi eu aşa am auzit. Oricum are o serie de afaceri cu Oprea" a susţinut Cozmâncă. El a spus că a fost curtat de independenţi pentru a se ralia eforturilor acestora, dar a refuzat să colaboreze cu "nişte dalmaţieni poolitici".

El a susţinut că în ultima perioadă a reuşit să încropească nuclee de filiale în toate judeţele, în cazul unora până la nivel de comune recrutând oameni în special de la PSD. "Avem structuri în absolut fiecare judeţ. Sunt structuri viabile, bazate pe oameni, care potdeveni performante dacă voi obţine susţinere logistică" mai afirmă Cozmâncă.

El precizează că va continua eforturile pentru realizarea ?unei autentice stângi democrate? şi nu va renunţa la proiectele de stat şi la programul politic iniţiat. "E doar am amânat. Semnăturile necesare pentru înscriere sunt deja strânse, dar mai întâi să rezolv problema cu cei care m-au trădat" mai arată Cozmâncă. De altfel, el a ţinut să precizeze că sigla ANSD, denumirea propusă pentru posibilul partid de stânga, este înregistrată la Ministerul Justiţiei de avocatul său şi din acest motiv nu poate fi folosită de altcineva.

Liderul deputaţilor independenţi, Eugen Nicolicea respinge însă acuzaţiile lui Cozmâncă şi susţine că se încearcă să se pună pe seama independenţilor un conflict dintre două persoane. "Personal nu am auzit niciodată de ANSD. Atunci când se crează un partid, strcturile, filialel se crează individual nu în bloc. Cred că e vorba de un conflict personal între doi oameni şi se încearcă externalizarea sa" ne-a declarat Nicolicea, care împreună cu ceilalţi 27 de parlamentari independenţi este pe punctul de a înregistra la tribunal un nou partid de stânga, Uniuneă Naţională pentru Progresul României.

Cozmâncă a făcut eforturi încă din toamna anului trecut să pună bazele unui nou partid de stânga, sub forma Alianţei Naţionale a Stângii Democrate(ANSD), după ce s-a autosuspendat din PSD în urma unei serii de conflicte cu grupul din jurul fostului lider social-democrat, Mircea Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: partid blocaj
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close