Antena 3 Politică Cristian Ghinea, despre PNRR: "Noi Guvernul României avem opinii diferite față de Comisie. Ţinem la priorităţile noastre"

Cristian Ghinea, despre PNRR: "Noi Guvernul României avem opinii diferite față de Comisie. Ţinem la priorităţile noastre"

de Claudia Popovici    |    28 Apr 2021   •   18:34
Cristian Ghinea, despre PNRR: "Noi Guvernul României avem opinii diferite față de Comisie. Ţinem la priorităţile noastre"
Sursa foto: Hepta

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că referitor la PNRR sunt necesare câteva clarificări solicitate de Comisia Europeană pe partea de reforme, dar guvernul îşi menține prioritățile chiar dacă, la nivel de comisie, opiniile sunt diferite.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a precizat că în acest moment se negociază cu Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Reziliență. El a subliniat că există diferențe de opinie privind partea de transporturi, unde se va mai face o singură tentativă pe acest subiect, şi că guvernul va ţine în procesul de negociere la priorităţile sale.

„La la nivel de coaliție sunt anumite lucruri în care Comisia are în mod evident dreptate, că trebuie să mai clarificăm partea de reforme și asta o facem cu implicarea primului ministru, se va întâmpla în următoarele trei săptămâni.

Sunt anumite lucruri în care noi, Guvernul României, avem opinii diferite față de comisie și prioritățile noastre vom ține la ele. Şi aici și este clar transporturi, cultură, turism sunt chestiuni unde Comisia spune că nu pentru asta a fost creat mecanismul de redresare și reziliență ci pentru altfel de intervenții.

Noi însă îi insistăm cu aceste zone. Deci prioritatea absolută, unde noi avem o diferență de opinie cu Comisia Europeană, este zona transporturi.

Altfel, componenta sănătate, componenta educație, componența de renovare este foarte bine văzută și acolo sunt cam închise negocierile rămâne doar partea tehnică de dezvoltat", a spus Ghinea.

Întrebat dacă sunt puse sub semnul întrebării 10 miliarde de euro, reprezentând transporturile, Ghinea a spus că pentru 4,5 miliarde de euro, reprezentând transportul feroviar, nu sunt probleme.

„Din partea de transporturi, de 9 miliarde de euro, 4,5 miliarde de feroviar, Comisia nu are nimic cu ea, dimpotrivă, toată lumea salută. Rutierul este problemă. Comisia spune că nu pentru rutieră a fost făcut acest mecanism financiar și noi am spus că înțelegem, dar noi avem această prioritate națională. Avem și proiecte, nu e problema că nu mai avem proiecte, și avem nevoie de finanțare în următorii 10 ani pe subiectul acesta”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Întrebat, apoi, dacă Autostrada Moldova e făcută în așa fel încât să fie pe placul Comisiei Europene, Ghinea a spus că aceasta va fi prima autostradă din România care va avea ca design perdea forestieră.

„Autostrada spre Moldova, va fi prima autostradă din România care are designul cu perdea forestieră și cablu digital. Dar asta nu înseamnă că se schimbă natura investiției. Nu poți să raportezi toată autostrada ca fiind verde, raportezi doar partea de perdea forestieră”, a spus ministrul.

În cazul în care Comisia Europeană nu va aproba componenta de infrastructură rutieră în PNRR, Cristian Ghinea a spus că „negocierea este pe bani” și nu se pune problema să se renunțe la acest proiect, al Autostrăzii spre Moldova.

„În forma inițială era o listă de proiecte. Din acea listă primele vor fi finanțate și aici prioritatea este A7 și din celelalte vor fi pe lista de rezervă, în funcție de câți bani sunt. Negociem pe bani”, a spus ministru.

Alternativa ar fi Programul Operațional Transporturi, negociat tot anul acesta, unde sunt 2 miliarde de euro pentru autostrăzi.

„Astea sunt bătute în cuie (cele 2 miliarde de euro – n.r.), nu mai schimbă nimeni. Pe PNRR noi am propus 4 miliarde pe rutier și am luat lista de proiecte. Rămâne să vedem dacă va fi aceasta acceptată sau va fi o sumă mai mică acceptată. E vorba de negociere”, potrivit ministrului Fondurilor Europene.

×
Subiecte în articol: PNRR Cristian Ghinea

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close